Naslovnica Islam Brak i porodica Prijetnja onome ko mužu omrazi ženu

Prijetnja onome ko mužu omrazi ženu

1408
islamski brak, muz i zena

Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem, rekao je: “Nije od nas onaj ko se zaklinje čašću, niti onaj ko omrazi mužu ženu.”

Jedan pobožnjak iz izraelskog naroda živio je od zemljoradnje. Njegova žena bila je ljepotica u svom narodu.

Za njenu ljepotu čuo je jedan nasilni vladar, te je poslao jednu staricu da joj omrazi muža. Rekao je: “Upitaj je: ‘Zar ćeš nastaviti živjeti sa zemljoradnikom? Ako pristaneš da se udaš za tog i tog vladara, on će te okititi zlatom, odjenuti svilom i nabaviti ti poslugu.'”

Kada je to čula, te noći je stavila jelo pred svog muža, ali nije htela jesti sa njim. Nije mu htijela ni posteljinu spremiti i potpuno se promijenila.
Upitao ju je: “Zašto si takva? Prije se nisi tako ponašala.”
Rekla je: “Eto, od sada sam takva.”
On je upita: “Hoceš li da se razvedemo?”
Ona reče: “Hoću.”

Nakon toga tu ženu je oženio taj silnik. Kada je ušao u njene odaje, oboje su oslijepili. Pružio je ruku da je pomiluje, ali mu se ruka ukočila. Potom je ona pružila ruku da njega pomiluje, pa se i njena ruka osušila. Nakon toga su oboje postali gluhi i nijemi. Nestalo je strasti. Ujutro su ih našli slijepe, nijeme i gluhe.

Vijest o tome stigla je do vjerovjesnika iz njihovog naroda koji je Allaha molio da mu pojasni šta se to desilo sa njima. Allah, dž.š., rekao je: “Njima dvoma nikada neću oprostiti. Mislili su da Ja ne znam šta su uradili sa zemljoradnikom.”

***

Ebu Muslim el-Havlani imao je čestitu i poslušnu suprugu. Pri ulasku u kuću dočekala bi ga na vratima, uzela njegov kaput i obuću, a potom bi mu ponudila jelo.

Jednog dana je došao kući i zatekao tužnu kako sjedi i čeprka po zemlji drvetom koje je imala u ruci. Upitao je: “Šta ti je?”
Ona mu reče: “Ti si kod Muavije ugledan, a nemaš slugu. Zašto od njega ne zatražiš da ti nabavi slugu i poveća platu?”

Ebu Muslim je rekao: “Bože, kazni onoga ko mi pokvario moju ženu!”

Prije toga je njegovu suprugu posjetila jedna žena i na to je nagovorila. I dok je ta žena sjedila kod svoje kuće, iznenada je izgubila vid i shvatila je da je to kazna. Otišla je do Ebu Muslima i zamolila ga da on moli Allaha da joj povrati vid. Ebu Muslim se sažalio i u dovi zamolio Alaha da joj povrati vid i Allah je uslišao njegovu dovu.

Iz knjige: Poklon mladencima
Autor: Mahmud Mehdi el-Istanbuli