Pitanje:

Ja sam studentica na fakultetu. Moj problem je to što sam upoznala jednog mladića preko interneta. Na početku veze je bilo poštivanje i samo razmjenjivanje informacija, sve dok se to nije pretvorilo u ljubav. Moja majka neće da prihvati ideju da mi stupimo u brak, i prijetila je ocu da će mu otkriti ovu vezu. Ja ne mogu bez njega, a i on se osjeća isto, jer mi je rekao da će se ubiti ako se ne vjenčamo.

Nadam se da me možete posavjetovati. Ja ne mogu bez njega niti on bez mene.

Odgovor:

Hvala pripada Allahu.

Imaj na umu – Allah te blagoslovio – da nas naša uzvišena vjera žestoko upozorava na veze između spolova izvan braka i čvrsto zatvara vrata nedaća u programima koje uvode novine, magazini i internet. Ovo upozorenje je način sprečavanja fitne (iskušenja i nedaća) i zaustavljanja ljubavnih afera koje većinom vode ljude da počine djelo najveće nemoralnosti i prelaženje svetih granica koje je postavio Uzvišeni Allah – Allah nas sačuvao – ili ih vode u brak koji u konačnici propadne i koji je ispunjen sumnjom i nepravdom.

Prvo, pogriješila si to što si ušla u tu chat sobu prije nego si saznala propis islama o tome. Onda si opet pogriješila time što si osnovala odnos i prijateljstvo sa mladićem koji ti nije u srodstvu.

Pa se dobro čuvaj toga da napraviš treću grešku i da se udaš za njega zbog toga što tvrdi da te voli iskreno i što se bojiš da može počiniti samoubistvo!

Brak koji nije zasnovan na čvrstim islamskim temeljima je osuđen na propast i kajanje. Mladić koji je svo svoje vrijeme potrošio na formiranju veze sa djevojkom u chat sobi i kroz telefonske pozive je ustvari mladić koji ne praktikuje vjeru, nema stida niti ponašanja, i kome se ne može povjeriti čast jednog muslimana. Njegova prijetnja da će počiniti samoubistvo znači jedno od dvoje:

  • Ili da je iskren u svojoj prijetnji, što znači da je veoma slab u svojoj vjeri, jer je samoubistvo veliki grijeh – da nas Allah sačuva;
  • Ili laže, što znači da je on ogavna osoba koja traži avanture i budala, kao i sebična osoba koja se brine samo za svoje lične koristi.

Kada bi se udala za ovu osobu, ne bi prošlo puno vremena prije nego se pojave sumnje zbog kojih bi izgubio povjerenje u tebe i ne bi imao miran i opušten život sa tobom. Sa njegove tačke gledišta, djevojka koju je dobio time što je sa njom pričao na telefonu ili kroz chat sobe, takvoj se ne može vjerovati da neće stupiti u vezu i sa ostalim.

Na kraju, trebaš imati na umu da ovaj savjet koji ti upućujemo je zasnovan na iskrenoj brizi za tebe. Trebaš izvući pouku iz iskustva drugih djevojaka koje su bile žrtve ljubavnih veza i koje su zbog toga izgubile svoju čast. Trebaš odmah ostaviti tog mladića i pokajati se Allahu i tražiti da ti oprosti, i zahvaliti Mu jer te je sačuvao od bluda iako su putevi koji vode do njega olakšani.

Isto tako, trebaš Mu se (Allahu) zahvaliti jer je postavio prepreke pred ovaj brak, kroz negaciju tvoje porodice. Započni novi život ispunjen čistoćom i čednošću, pokajanjem i traženjem oprosta, udaljavanjem od stvari koje vode u iskušenje i nemoral. Radi puno dobrih djela, puno čitaj Kur'an, i puno prisustvuj sijelima gdje se govori o vjeri.

Vremenom, tvoja veza sa tom osobom će izblijediti, jer je zasnovana na emocijama koje nisu zasnovane na šerijatskim pravilima ili mudrom razmišljanju. Čuvaj se da te šejtan ne uhvati u zamku i učini da pomisliš da nikada nećeš moći prekinuti ili zaboraviti ovu vezu; to su samo došaptavanja i trikovi, i šejtanski pokušaju da te zadrži u džehennemu ljubavi i emocija, i da te odvrati od većih ciljeva od kojih su iskrena posvećenost i pokornost Allahu i stalna težnja da postigneš Njegovo zadovoljstvo. Molimo Allaha da ti podari izlaz iz tvoje nevolje i stresa.

Odgovorio: Dr. Rijad el-Musejmiri
Izvor: http://islamqa.info/en/21933