Naslovnica Akida Drugi islamski šart: Namaz

Drugi islamski šart: Namaz

478

Arapska riječ salat, kod nas namaz, inače znači: dova, molba, molitva, dozivanje, a suštinski predstavlja stalnu vezu roba sa njegovim Gospodarom i Stvoriteljem, koja sadrži najdublja i najpotpunija značenja pokornosti, predanosti i moljenja.

Kroz namaz musliman doziva svoga Gospodara i moli za pomoć i podršku Njegovu. Veličanjem i hvalom Allaha Uzvišenog, on doživljava prosvjetljenje, a prisjećajući se svoje stvarnosti i istine o prolaznosti dunjaluka na kojem živi, musliman osjeća veličinu, moć i milost svoga Stvoritelja, pa ga na taj način namaz usmjerava i podstiče na izvršavanje i dosljednu primjenu Allahovih šerijatskih naloga, i udaljava ga od nepravde, grijeha, razvrata i svega nedoličnog, baš onako kako je Svemogući i opisao namaz: Namaz, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno. (El-Ankebut, 45)

Položaj namaza i njegova vrijednost

Namaz je najuzvišeniji tjelesni ibadet, a po vrijednosti je najbolji. To je sveobuhvatni ibadet u kojem učestvuje srce, razum i jezik. Vrijednost namaza upoznat ćemo bolje kroz ono što slijedi:

Namaz je na najvišem stupnju vrijednosti:

Namaz je po redoslijedu drugi temelj islama, kako se navodi u predanju Allahovog Poslanika, Allah mu mir i spas darovao: “Islam je sazdan na pet stvari; svjedočenju da nema boga osim Allah ﷻ da je Muhammed Allahov poslanik, obavljanju namaza…” (El-Buhari, 8 i Muslim, 16)

Šerijatski dokazi su namaz postavili za granicu između vjerovanja – imana i nevjerstva – kufra, o čemu svjedoči izjava Allahovog Poslanika, Allah mu mir i spas darovao:

“Između čovjeka i njegovog pada u nevjerstvo i idolopoklonstvo je izostavljanje namaza.” (Muslim, 82)

U drugoj verziji, rekao je:

“Razlika između nas i njih (idolopoklonika) je namaz. Ko zanemari namaz, počinio je nevjerstvo.” (Et-Tirmizi, 2621 i En-Nesai, 463)

Allah Svevišnji je obavezao namaz muslimanu u svim stanjima: na putovanju i kod kuće, u miru i ratu, u zdravlju i bolesti, obavljajući ga onako kako može, o čemu svjedoči ajet:

Redovno molitvu obavljajte. (El-Bekara, 238)

On je opisao Svoje odane robove riječima:

… koji molitve svoje na vrijeme obavljaju. (El-Mu’minun, 9)

Vrijednosti namaza

namaz sedzda

Allah Uzvišeni je obavezao namaz čovjeku u svim stanjima, čak i u stanju rata i katastrofe.

U Kur’anu i Sunnetu navode se brojni argumenti u prilog vrijednosti namaza, izdvojit ćemo neke:


1 Namaz briše grijehe

O čemu nas obavještava Allahov Poslanik, Allah mu mir i spas darovao: “Pet dnevnih namaza i džuma do džume brišu grijehe koji su počinjeni u vremenu između njih, ako se izostave veliki grijesi.” (Muslim, 233 i Et-Tirmizi, 214)


2 Namaz je svjetlo

…koje muslimanu osvjetljava život, pomažući mu u dobru i udaljavajući ga od zla. Uzvišeni je objavio:

Namaz, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno. (El-Ankebut, 45),

a Njegov Vjerovjesnik, Allah mu mir i spas darovao, o vrijednosti namaza je rekao:

“Namaz je svjetlo!” (Muslim, 223)


3 Na Sudnjem danu će čovjek prvo odgovarati za svoj namaz,

…pa ako bude ispravan i priznat – kabul kod Allaha Uzvišenog, bit će priznata i prihvaćena i sva druga dobra djela čovjeka. Međutim, ako namaz bude odbačen, bit će odbačena i ostala dobra djela.

U predanju od Vjerovjesnika, Allah mu mir i spas darovao, stoji: “Prvo o čemu će biti pitan rob na Sudnjemu danu jeste namaz, pa ako mu namaz bude ispravan, bit će mu ispravna i druga dobra djela. Ako namaz bude odbačen, bit će mu odbačena i sva preostala dobra djela.” (Et-Taberani, El-Mu’džemu’l-evsat, 1859)


4 Vrijeme provedeno u namazu, dok doziva i moli svoga Gospodara, za vjernika predstavlja najljepše trenutke života,

…jer u tome nalazi svoj smiraj, odmor i ljepotu izravne veze i komunikacije sa Allahom Milostivim. Najveći užitak takve vrste osjećao je Allahov Vjerovjesnik, Allah mu mir i spas darovao, u svom namazu, govoreći:

“A smiraj i užitak mog oka je namazu.” (En-Nesai, 3940).

On je svom mujezinu Bilalu, Allah s njim bio zadovoljan, koji je učeći ezan pozivao na namaz, govorio:

“Prouči ezan da nas namaz odmori!” (Ebu Davud, 4985)

Kada bi neka briga ili problem opteretio Allahovog Vjerovjesnika, Allah mu mir i spas darovao, on bi hitro ustao na (dobrovoljni) namaz. (Ebu Davud, 1319)

Ko je obavezan obavljati namaz?

namaz

Namaz je obavezan svakoj spolno zreloj (punoljetnoj) osobi u islamu, osim ženi u mjesečnom ciklusu (hajzu) i u periodu poslijeporođajnom odljevu krvi (nifas), koja po prestanku ova dva nije dužna naklanjavati propuštene namaze.

Spolna zrelost (punoljetstvo) u islamu se prepoznaje po pojavi jednog od sljedećih znakova:

  • navršetak 15 godina,
  • izrazita dlakavost pubesa ili
  • izbacivanje sperme, bilo u snu ili budnosti,
  • pojava mjesečnice kod žene ili začeće.

Izvor: NewMuslimGuide
Obrada: Menhedž
Još tekstova i fetvi o namazu potraži ovdje.