Naslovnica Akida Primjenjivanje zakona (propisa) koji nisu pomenuti u Kur'anu i sunnetu

Primjenjivanje zakona (propisa) koji nisu pomenuti u Kur'anu i sunnetu

265
Serijat sudjenje

Šejh eš-Šenkiti je rekao:

Može se primjetiti da moramo razdvojiti između ljudski načinjenih sistema implementacije (primjene) koja sadrži kufr u Stvoritelja nebesa i zemlje i sistema koji to ne sadrži.

Ovo može biti objašnjeno opisivanjem sistema da su oni od dvije vrste: administrativni i legislativni.

U pogledu administrativnih sistema koji imaju za cilj organizovanje stvari i činjenje da se oni nesmetano organizuju na način koji ne ide protiv šerijata – u ovome nema ništa pogrešno i loše, i ni jedan od ashaba i onih koji su došli poslije njih ovome nije prigovorio. Omer, Allah bio zadovoljan njime, je radio mnoge stvari ove prirode koje nisu činjene u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, kao što je zapisivanje ili bilježenje imena vojnika u registru (u bilježnici), da bi se zabilježilo ko je bio prisutan a ko je bio odsutan, čak iako Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, to nije učinio, i on nije znao da Ka'b ibn Malik nije bio prisutan za vrijeme pohoda na Tebuk, sve dok nije stigao na Tebuk. Slično tome, Omer, Allah bio zadovoljan njime, je kupio kuću Sawfana ibn Umejje u Mekki i pretvorio je u zatvor, čak iako ni Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, niti Ebu Bekr nisu utemeljili zatvor.

Ovakve administrativne stvari kojima se želi učiniti da se stvari nesmetano odvijaju (da se njima nešto olakša) i koje ne idu protiv šerijata, kao što je organizovanje poslovnih sastanaka i organizovanje stvari poslova na način koji ne ide protiv šerijata je vrsta ljudski načinjenih sistema koji su u redu i ne idu protiv osnovnih principa šerijata, koji ima za cilj da vodi brigu o javnom interesu.

Ali, u slučaju zakonodavnih sistema koji idu protiv zakona Stvoritelja nebesa i zemlje, obraćajući se njima za sud, oni sadrže kufr (nevjerstvo) u Stvoritelja nebesa i zemlje, kao što je tvrđenje da davanje prednosti muškome nad ženskome u stvarima naslijeđa nije fer i da bi se njima trebali dati isti dijelovi, ili izjavljivanje da je višeženstvo oblik nepravde, ili da je talak (razvod) nepravedan spram žena, ili otkidanje šake itd., da su to barbarska djela koja ne mogu opravdano biti učinjena nikome, itd., itd.

Zato, sprovođenje ove vrste sistema da se njima vlada ljudskim životima, imecima, čašću, rodom (porijeklom), umovima i vjerom – sadrži kufr (nevjerstvo) u Stvoritelja nebesa i zemlje i pobunu protiv božanskog sistema, koji je postavljen od strane Onoga Koji je stvorio sve ljude i Koji najbolje zna šta je u njihovom interesu.

Slavljen neka je On i uzvišen, i daleko i visoko od toga da postoje bilo kakvi drugi zakonodavci pored Njega.

أَمْ لَهُمْ شُرَكَاءُ شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدِّينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللَّهُ ۚ وَلَوْلَا كَلِمَةُ الْفَصْلِ لَقُضِيَ بَيْنَهُمْ ۗ وَإِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

Ili oni imaju partnere sa Allahom koja su njima propisali od vjere stvari koje Allah nije naredio? A da nije riječi koja je već rečena, stvari bi već bile završene među njima. A zalime zaista čeka bolna kazna. (Šura, 21)

قُلْ أَرَأَيْتُمْ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ لَكُمْ مِنْ رِزْقٍ فَجَعَلْتُمْ مِنْهُ حَرَامًا وَحَلَالًا قُلْ آللَّهُ أَذِنَ لَكُمْ ۖ أَمْ عَلَى اللَّهِ تَفْتَرُونَ

Reci: ‘Kažite vi meni: Zašto jednu hranu koju vam Allah daje smatrate zabranjenom, a drugu dopuštenom?’ Reci: ‘Da li vam je prosuđivanje o tome Allah prepustio ili o Allahu laži iznosite?’ (Junus, 59)


Autor: Šejh Muhammed Emin eš-Šenkiti – „Advaul-bejan“ 4.tom, 93. str.
Izvor: Tewhid Blogspot