Naslovnica Fetve Kako se uzima mesh po mestvama (čarapama)

Kako se uzima mesh po mestvama (čarapama)

1440
mesh po carapama i mestvama

Pitanje: Možete li nam nešto reći o potiranju po mestvama (čarapama); kako se uzima mesh i koliko dugo traje vrijeme u koje se može uzimati mesh po mestvama?

Odgovor:

Potiranje po mestvama (čarapama) je na sljedeći način:

Mokrom rukom se potire od krajeva nožnih prstiju pa naviše prema člancima noge (u pravcu potkoljenice); potire se gornji dio mestvi (čarapa) a ne donji dio, tj. ispod stopala.

Za uzimanje mesha preko mestvi (čarapa) postoje sljedeći uslovi:

1 Da ih obuče nakon čistoće (abdesta ili gusula), a ako ih ne obuče nakon uzetog abdesta ili gusula, onda, potiranje po mestvama nije ispravno zbog govora Poslanika, sallallahu alejhi ve sellam, kade je njegov drug Mugire ibn Šube, služeći Poslanika dok je uzimao abdest, htio da mu skine mestve, pa mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ostavi ih, obukao sam ih na čiste noge (nakon uzetog abdesta)”, a zatim je potrao (uzeo mesh) po njima.

2 Da mesh uzme u određeno vrijeme, a ono je: dan i noć za onoga ko nije na putu i tri dana i tri noći za putnika, a računanje ovog perioda počinje od prvog potiranja preko mestvi (čarapa).

Pa tako na primjer, ako čovjek koji nije putnik obuče mestve za sabah namaz, a zatim ne uzme mesh po njima sve do jacije namaza, jer nije pokvario abdest, njegov period za uzimanje mesha po mestvama (čarapama) počinje od abdesta za jaciju namaz (od njegovog prvog potiranja), a ne od oblačenja mestvi (čarapa) na sabah namazu.

Važno je to da mesh može uzimati u tom ograničenom periodu: za onoga koji nije putnik jedan dan i jedna noć, a za putnika tri dana i tri noći.

3 Da uzima mesh nakon male nečistoće (hadesa), a to je nakon svega onoga što obavezuje uzimanje abdesta (mala ili velika nužda, ispuštanje vetra…) , a što se tiče velike nečistoće (hadesa), a to je sve ono što obavezuje uzimanje gusula (kao što je izlazak semena ili završetak ciklusa kod žene), tada nije dozvoljeno uzimanje mesha po mestvama (čarapama) već mora prilikom kupanja oprati i noge, zbog hadisa Safvana ibn Assala u kome kaže:

“Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, nam je naređivao na putovanju da ne skidamo mestve tri dana i tri noći (kako bi uzimali mesh po njima), osim zbog uzimanja gusula radi džunupluka, ali nakon male i velike nužde i nakon sna nije nam naređivao da ih skidamo.


Izvor: Iz knjige Nurun alel derbi od šejha Usejmina
Preveo: Nuh Mustafa