Naslovnica Edeb - Odgoj Greška u odgoju djece: Stajanje na stranu djeteta u konfliktima u školi

Greška u odgoju djece: Stajanje na stranu djeteta u konfliktima u školi

419
dijete skola

U školi se često dešava da neko od nastavnika ili upravitelja prozove nekog učenika zbog neke greške ili ga zasluženo kazni i odmah sutradan, taj učenik dolazi u školu u pratnji svog razjarenog roditelja koji prijeti svima odreda.

Umjesto da takvi roditelji preispitaju cijeli slučaj i smireno porazgovaraju sa upraviteljem ili datim nastavnikom koji je kaznio njihovo dijete, oni bez ikakvog uvoda verbalno ili fizički napadaju nastavnika ili upravitelja.

Čak u takvim slučajevima, umjesto da roditelj “raspravi” sa odgovornom osobom u zatvorenoj prostoriji, daleko od očiju učenika svog djeteta, on to čini naočigled svih i tom prilikom upotrebljava najgore moguće psovke, optužbe, izraze i fraze. Svu svoju ljutnju i bijes on istresa na datu osobu držeći svoje dijete za ruku!? Takvim postupkom on u očima svoga djeteta trajno diskvalifikuje vrijednost, značaj i ulogu tog nastavnika. Na taj način, on jednom za svagda “betonira” odgojno-obrazovnu nadgradnju svog djeteta u toj školi i kod tog nastavnika. Istovremeno on čini da se tim njegovim slijepim i nepromišljenim ponašanjem njegovo dijete osjeti jako važnim, nadmenim i zadivljenim u svoj postupak i samog sebe.

Nakon toga, nastavnici i većina drugih ljudi za to dijete nikada neće predstavljati nikakve autoritete.

Autor: Šejh Muhammed b. Ibrahim el-Hamd
Iz knjige Opasne greške u odgoju djece
Ostale naslove iz knjige čitaj ovdje.