Ispunjavati obećanja je jedna od najvećih vrlina u islamu. Kur'an naglašava ovu činjenicu u brojnim ajetima, kao npr: “O vjernici, ispunjavajte obaveze (obećanja)…” (El-Ma'ide, 1)

Kur'an ukazuje da je znak dobročinstva držanje dogovora i ispunjavanje obećanja:

“Nije čestitost u tome da okrećete lica svoja prema istoku i zapadu; čestiti su oni koji vjeruju u Allaha, i u onaj svijet, i u meleke, i u Knjige, i u vjerovjesnike, i koji od imetka, iako im j e drag, daju rođacima, i siročadi, i siromasima, i putnicima-namjernicima, i prosjacima, i za otkup iz ropstva, i koji molitvu obavljaju i zekat daju, i koji obavezu svoju, kada je preuzmu, ispunjavaju, naročito oni koji su izdržljivi u neimaštini, i u bolesti, i u boju ljutom. Oni su iskreni vjernici, i oni se Allaha boje i ružnih postupaka klone.” (El-Bekare, 177.)

U suri Merjem, Kur'an hvali poslanika Ismaila, a.s., zato što je uvijek ispunjavao svoja obećanja: “I spomeni u Knjizi Ismaila! On je ispunjavao dato obećanje i bio poslanik, vjerovjesnik.” (Merjem, 54.)

U suri El-Mu'minun, Kur'an obećava pobjedu i prosperitet onima koji ispunjavaju svoja obećanja i kaže: “I koji o povjerenim im amanetima i obavezama svojim brigu brinu.” (El-Mu'minun, 8.)

Hadisi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem su prepuni savjeta i ilustrativnih primjera koji govore o ispunjavanju obećanja. Navest ćemo jedan dobar primjer.

Abdullah ibn Amir prenosi: “Moja majka je zatražila od mene da joj dođem, a držala je zatvorene ruke, i govorila: ‘Ako mi dođeš, dat ću ti to i to.’ Poslanik, sallallahu l alejhi ve sellem, je bio u našoj kući. On, sallallahu ‘alejhi ve sellem, ju je upitao: ‘Šta ćeš mu to dati?’ Ona je odgovorila: ‘Dat ću mu datule.’ Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, joj je rekao: ‘Da nisi imala nešto u svojim rukama, to bi ti se računalo kao laž.'” (Ebu-Davud)

Iz ovoga hadisa možemo naučiti da, prije nego što damo obećanje, trebamo prvo razmisliti da li je to u okviru naših mogućnosti. Na primjer, ne smijemo djetetu obećavati nešto luksuzno i preskupo, ako znamo da će nam biti teško to kupiti. Ako roditelji daju obećanje svome djetetu, čineći sve što mogu da ga i ispune, to obećanje će imati značajan učinak na ličnost djeteta.

Neki roditelji koriste obećanja kao izlaz iz određene situacije, ne razmišljajući o posljedicama ili čak bez ikakve namjere da ispune obećanje. Ovo je ogromna pogreška.

Roditelji smiju obećavati samo ono što mogu ispuniti i ne smiju koristiti obećanja kao mito. Naprimjer, ako roditelj želi da dijete nauči nešto iz Kur ‘ana, on mu mora pojasniti zašto to želi i uvjeriti ga da je to važno. Ne treba mu jednostavno obećavati materijalne stvari kao nagradu. Iako nema ništa loše u tome da koristimo poklone kao podstrek, produktivniji metod je da im obećamo sat vremena kvalitetnog vremena u parku ili posjetu prijatelju kada završi posao.

Još jedna stvar koju treba naglasiti, a koja se tiče davanja obećanja, jeste lahko izricanje prijetnji koje roditelji upućuju svojoj djeci da bi pronašli izlaz iz neke situacije ili da bi ih ušutkali. Ponekada roditelji idu u krajnosti kada su u pitanju ove prijetnje i ne razmišljajući mogu li ih ispuniti. Naprimjer, ako se porodica vozi kući autoputem, a jedno dijete pravi buku, roditelj može reći: “Hasane, ako odmah ne prestaneš praviti buku, ja ću zaustaviti auto i ostaviti te ovdje pored puta!” Nijedan roditelj ne bi mogao ispuniti ovakvu prijetnju. Zbog toga, kada roditelji sljedeći put ponove istu prijetnju, dijete im neće vjerovati, niti će ih shvatiti ozbiljno, jer oni nisu ispunili svoju riječ, budući da je ona iracionalna.

Zato je veoma važno da roditelji vode računa da izriču samo one prijetnje koje je moguće ispuniti. Čak i kada je kazna racionalna, roditelji je ne smiju obećavati ako je ne misle definitivno sprovesti. Naprimjer, roditelj ne treba govoriti svome djetetu da mu je zabranjen izlazak sedmicu dana, ako će primijeniti kaznu samo nekoliko prvih dana. Čak i ako je roditelj namjeravao da djetetu zabrani izlazak cijelu sedmicu, dijete će naučiti da omalovažava svaku kaznu kojom mu roditelj prijeti, jer je ispunjavanje bilo nepotpuno.

Autori: Dr. Ekrem Bešir i dr. Muhammed Rida Bešir
Iz knjige Odgoj djece u svjetlu Kur'ana i sunneta
Priprema/naslov: Menhedž