Naslovnica Islam Brak i porodica Izgradnja doma || 17. savjet: Briga i vođenje računa o djeci kod...

Izgradnja doma || 17. savjet: Briga i vođenje računa o djeci kod kuće

467
odgoj djece

Ova stvar se ogleda na više načina:

1 Podučavanje Kur'anu, i islamska kazivanja

Nema ljepše od toga da otac sakupi svoju djecu, a zatim ih preslušava Kur'anu, uz lagano i jednostavno tumačenje nekih ajeta, te priprema određenih nagrada za učesnike i takmičare u hifzu. Mnoga djeca su napamet naučila suru El-Kehf slušajući svoga babu koji ju je svakog petka čitao. Isto tako, djecu treba podučavati osnovama islamskog vjerovanja, poput primjera koji se spominje u poznatom hadisu: „Čuvaj Allaha, i On će tebe čuvati…“1; treba ih podučavati islamskom moralu, propisanim zikrovima i dovama, kao što su zikrovi prilikom jela, spavanja, kihanja, nazivanju selama, traženju dozvole za ulazak; a za dječije uho nema boljeg upućivača i jačeg uticaja od navođenja islamskih kazivanja.

Od tih kazivanja su:

Kazivanje o poslaniku Nuhu, alejhis-selam, i potopu. Kazivanje o Ibrahimu, alejhis-selam, i njegovom skrnavljenju kipova, i kako je zbog toga bačen u Vatru. Kazivanje o Musau, alejhis-selam, i njegovom spasu od faraona, te utapanje faraona i njegove vojske u moru. Kazivanje o Junusu, alejhis-selam, i njegovom boravku u utorbi kita. Sažeto kazivanje o Jusufu, alejhis-selam; i sira Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kao što je početak vjerovjesništva, hidžra, malo nešto o najpoznatijim pohodima, poput bitke na Bedru, Hendeku idr., kao i Poslanikov slučaj sa devom koju je izgladnjivao i iscrpljivao njen vlasnik; kao i kazivanja o salihinima (pobožnima), poput slučaja Omera ibn el-Hattaba, radijellahu anhu, i žene koja je bila u šatoru sa svojom izgladnjelom djecom, i kazivanja o vlasnicima rovova, i kazivanja o vlasnicima bašći u suri Ja-sin, i kazivanja o stanovnicima pećine, i još mnogih drugih divnih i korisnih kazivanja, koja se mogu sažeti, uprostiti, uz nešto malo pojašnjenja i kratkim poukama. Sve to nam je dovoljno i zadovoljavajuće; kako bi izbjegli mnoge priče koje se suprotstavljaju islamskom vjerovanju, ili kojekakve izmišljotine, ili zastrašujuće priče koje poremećuju mentali razvoj djeteta, i kod njega stvaraju kukavičluk i strašljivost.

2 Povesti računa o tome s kim se djeca druže i izlaze

Kada dopustite djeci da se s bilo kim druže i izlaze, onda se oni vraćaju kući bestidnim riječima i ružnim ponašanjem! Već morate dobro odabrati a zatim dovoditi kući djecu rodbine, prijatelja i susjeda, koja će se družiti i igrati s vašom djecom.

3 Vođenje brige o korisnim i zabavnim dječijim igrama

Treba omogućiti zasebnu sobu ili prostor za dječije igračke, gdje će se djeca igrati sa svojim igračkama i skladištiti ih. Treba se kloniti igračaka koje su po šerijatu sporne, poput onih koje proizvode muzičke melodije, ili koje na sebi posjeduju krst, ili koje sadrže kocku i slično tome.

4 Dobro je omogućiti i snabdijeti prostor gdje će mladići učiti korisne zanate

Poput tesarstva, elektronike, mehanike isl.. Tu se mogu dodati i neke od dozvoljenih kompjuterskih video igrica; s tim što ovdje trebamo napomenuti na opasnost nekih igrica koje ciljano prikazuju slike žena u najbestidnijem mogućem izgledu, ili igrica koje prikazuju krstove! Čak je neko spomenuo da postoji igrica u kojoj se igrač kocka sa kompjuterom, i da on bira jednu od četiri djevojaka koje predstavljaju suprotnu stranu, pa kada on pobijedi u igri kao nagradu za njegovu pobjedu ta djevojka se pojavljuje u najsramnijem izgledu!

5 Razdvajanje između muške i ženske djece u postelji

Ovo je od onih razlika s kojim se razlikuju domovi pobožnih koji vode računa o svojim ukućanima, i onih koji o tome uopće ne vode brigu.

6 Šala i ljubaznost

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi se igrao s djecom, milovao bi njihove glave, dozivao bi ih ljubazno, i najmlađem bi davao prvi plod, a možda bi neki s njim i putovali, a sada slijede dva primjera koja najbolje oslikavaju kako se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, igrao sa El-Hasanom i El-Husejnom, radijellahu anhuma:

Od Ebu Hurejre, radijellahu anhu, se prenosi da je rekao: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bi znao (igrajući se) isplaziti jezik El-Hasanu sinu Alijinom, radijellahu anhuma, pa kada bi dijete ugledalo crvenilo njegovog jezika, obradovalo bi se i pohrlilo mu.“2, što znači to bi se dopalo djetetu i time bi ga privukao, te bi ono požurilo njemu, sallallahu alejhi ve sellem.

Od Ja'la b. Murre, radijellahu anhu, se prenosi da je rekao: “Izišli smo s Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve sellem, jer smo bili pozvani na jelo. Na putu zatekosmo El-Huseina kako se igra. Pruživši ruke, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pohita ispred svih, a dječak stade bježati čas na ovu, čas na onu stranu. Potom ga uze, stavivši mu jednu ruku pod bradu, a drugu na glavu, a zatim ga zagrli i poljubi.”3


Autor: šejh Muhammed Salih El-Munedžid
Iz djela “40 savjeta kako popraviti svoj dom”, str. 64.
Kompletan serijal na linku ovdje.
Prevod i obrada: Menhedž


1 Ahmed u Musnedu (2537), a Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u Sahihul-džami'a (7957).
2 Bilježi ga Ebuš-šejh u knjizi Ahlakun-Nebijji ve adabuhu (184 str.), a Albani ga je ocijenio dobrim u Es-Silsiletus-sahiha (70).
3 El-Edebul-mufred (364), a Albani ga je ocijenio dobrim u Sahihul-edebil-mufred.