Naslovnica Edeb - Odgoj Žena koja je odgojila velikana islama Zubejra ibnul-Avvama r.a.

Žena koja je odgojila velikana islama Zubejra ibnul-Avvama r.a.

364
muslimanka

Zubejr ibnul – Avvam, radijallahu anhu

Ovaj veliki čovjek historije islama je odgajan u okrilju svoje plemenite majke Safijje r.a., kćerke Abdul-Mutalibove. Odrastao je uz njenu izvanrednu prirodu, karakter i plemenitost.

Navest ćemo samo jedan slučaj iz njihovog života koji se desio nakon bitke na Uhudu.

Kao što je opće poznato Hind bintu Utbe je rasporila stomak Safijinom bratu, Hamzi b. Abdul-Mutalibu. Hamza je na Dan Bedra u dvoboju ubio njenog oca, Utbu, i kao odmazdu za to ona mu je na Uhudu rasporila stomak i sažvakala jetru. Uz to ga je i toliko izmasakrirala da je bilo strahota gledati Hamzino beživotno tijelo.

Kada je Allahov Poslanik s.a.v.s. stigao do tijela svog izmasakriranog amidže i vidio u kakvom je stanju njegovo mrtvo tijelo, obuzela ga je još veća tuga. Zatim je prišao tik pored njega. U tom momentu je primijetio svoju tetku, a Hamzinu sestru Safiju kako žurno prilazi poprištu bitke, kako bi vidjela šta su nevjernici učinili njenom bratu. Tada Allahov Poslanik s.a.v.s. reče njenom sinu Zubejru: “Ne dozvoli joj da priđe i vidi ovo!”, brinući se za njeno stanje u slučaju da vidi izmasakriranog brata.

Čim je Zubejr stao pred svoju majku i rekao joj ono što mu je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao, ona mu spremno odgovori: “Ako me ne pustiš, ni zemlje ni majke nemaš.” Taj majčin odgovor je toliko iznenadio junaka muslimana da se stresao kao prut i osjetio kako mu se zemlja trese pod nogama, zatim se okrenuo i žurno vratio Allahovom Poslaniku obavještavajući ga šta mu je rekla majka. Tada Allahov Poslanik s.a.v.s. reče: “Oslobodi joj put.”

Okupljeni muslimani joj odmah napraviše prolaz, a ona žurno priđe i zagleda se u svog brata, zatim je klanjala i potom se vratila nazad moleći Allaha dž.š. za svog brata šehida i potom reče Zubejru: “Poruči Allahovom Poslaniku da nema većeg zadovoljstva od onoga što zadesi čovjeka na Allahovom putu. Sa Allahovom dozvolom ja ću biti hrabra i strpljiva u svom bolu.”

Autor: Šejh Muhammed b. Ibrahim EI-Hamd
Iz knjige Opasne greske u odgoju djece