Naslovnica Akida Da li je novotarija da petkom na džumi imam dovi na naš...

Da li je novotarija da petkom na džumi imam dovi na naš jezik i da džematlije dignu ruke i aminuju za njim?

704
dova

Pitanje: Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu. Je li novotarija petkom na džumi kad imam završi sa hutbom da počne da dovi na naš jezik i onda svi ljudi dignu ruke i aminuju za njim?

Odgovor: Bismillahir-rahmanir-rahim.

Dova koja je spomenuta u pitanju ulazi u sastav hutbe, tj. hutbanske dove, propis hutbanske dove je sunet (po ispravnijem mišljenju).

Hutbanska dova može se učiti na bilo kom jeziku, pa i na bosanskom, ali se ne dižu ruke prilikom učenja te dove.

Nije bila praksa Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, niti praksa ashaba da dižu ruke prilikom učenja hutbanske dove, i zbog toga se to smatra novotarijom.

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem kao hatib nije dizao ruke osim kada bi učio dovu za kišu, a nisu ni ashabi za vrijeme hutbanske dove dizali ruke osim kada bi Poslanik sallallahu alejhi ve sellem učio dovu za kišu.

Tri su pravila što se tiče dizanja ruku prilikom učenja dove:

1. Stanja u kojima se prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem dizao ruke prilikom učenja dove, poput: dove na Arefatu, dove pored prvog i drugog džemreta, dova za kišu, tada i ostali dižu ruke.

2. Stanja u kojima se prenosi da Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nije dizao ruke prilikom učenja dove, poput: dove za vrijeme hutbe, ruke ne diže niti hatib niti ostali klanjači, (osim kad se uči dova za kišu), dova u namazu (osim kunut dove), dova posle farz namaza, tada ni imam ni ostali ne dižu ruke.

3. Stanja u kojima se ne prenosi da li je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem dizao ruke ili nije, tj. uopšteno učenje dove u bilo kojim situacijama ili bilo kojim razlozima, u toj situaciji vraćamo se na osnovu prilikom učenja dove, a to je dizanje ruku, jer dizanje ruku prilikom učenja dove je od razloga primanja dove.

Dakle, ne trebaju se dizati ruke kada imam uči hutbansku dovu, isto tako ni imam ne treba dizati ruke kada uči hutbansku dovu, ali treba se tiho aminati.

Isto tako imam ne diže ruke niti uči dove prilikom penjanja na minber, ili prilikom silaska sa minbera, sve su to novotarije.

mr. Jakub Alagić

Izvor: Facebook stranica Vjerovanje Bošnjaka
Obrada: Menhedž