Naslovnica Akida Šta je iman

Šta je iman

353
sta-je-iman

Iman u jeziku označava potvrdu. Jusufova braća su rekla svome ocu: Ti nama ne vjeruješ1 tj. ne potvrđuješ ono što govorimo.

Suština imana je sastavljena od govora i djela:

  • govora srca i jezika,
  • djela srca i jezika, i
  • djela tjelesnih organa.

Ovo (ispod) su četiri postavke koje obuhvataju čitav islam:

1 Govor srca

tj. njegova potvrda, uvjerenje i vjerovanje.

2 Govor jezika

Izgovaranje dva svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik, i priznavanje svega što ove riječi iziskuju.

3 Djelo srca

To je nijjet (odluka, nakana), iskrenost, ljubav, podređenost, predanost Allahu, Azze ve Dželle, pouzdanje u Njega te sve što iziskuje i slijedi iz ovoga.

4 Djelo jezika i tjelesnih organa

Djelo jezika se može ostvariti samo putem jezika kao što je učenje Kur’ana, ostalih zikrova, dova, istigfara itd..

Djela tjelesnih udova se mogu ostvariti samo putem njih, poput stajanja u namazu, pregibanja, sedžde, hodanje radi Allahovog zadovoljstva, kao što je koračanje ka džamijama, na hadždž, džihad na Allahovom putu, naređivanje dobra i zabrana zla, i druga djela koja su obuhvaćena hadisom o ograncima imana.

Učenjak Abdur-Rahman ibn Nasir Es-Sadi, Allah mu se smilovao, kaže:

Iman je nedvojbeno potvrđivanje, potpuno priznanje svega što su Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredili da se vjeruje u njega, podređenost vanjštinom i nutrinom. To je potvrda srca i njegovo uvjerenje koje obuhvata djela srca, djela tijela. To podrazumijeva izvršavanje čitave Vjere. Zato su imami i ispravni prethodnici (selefu salih) govorili: Iman je govor srca i jezika, i djela srca i jezika, i djela tjelesnih udova. Iman je govor, djelo, uvjerenje. Povećava se sa pokornošću, a smanjuje sa nepokornošću. On obuhvata uvjerenja, ponašanja i djela.“

horizontalna linija

Autor: dr. Seid el-Kahtani
Iz knjige: Svjetlost imana i tame nifaka

Bilješka:

  1. Jusuf, 17.