Naslovnica Edeb - Odgoj Glad kao iskušenje

Glad kao iskušenje

849
Glad kao iskušenje
Glad kao iskušenje

Drugo iskušenje koje, nakon straha, čeka vjernike na Božijem putu jesu glad i neimanje hrane ili pića, što je jedno od većih iskušenja za ljude, pogotovu one sa slabim imanom, koji su u stanju odustati od Allahovog dž.š., puta – zbog neimanja i nedostatka običnog životnog luksuza, a kamo li kada bi osnovne životne namirnice bile u pitanju!

Jedan od načina kojima se šejtan i šejtanove vojske služe protivu vjernika jeste EMBARGO – izgladnjivanje i ukidanje osnovnih životnih namirnica ili sekundarnih potreba, pa ako im se vjernici priklone, od vjere svoje se okane ili u vjeri popuste, onda im se nevjernici smiluju, dajući im zalogaj hljeba ili gutljaj vode, a Allah dž.š., kaže:

„A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.

…a onome ko se Allaha boji, On će sve što mu treba učiniti dostupnim. To su, eto, Allahovi propisi, koje vam On objavljuje. A onome ko se bude Allaha bojao – On će preko ružnih postupaka njegovih preći i još mu veliku nagradu dati.“ (El-Talak, 2-5.)

Omer b. el-Hatab r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Kad bi ste se vi istinski oslanjali na Allaha dž.š., bili bi ste opskrbljeni isto kao što je opskrbljena ptica, koja iz svoga gnijezda jutrom izleti gladna, a navečer se vrati sita!“ (Sahih. Tirmizi, br.2344.; Ibnu Madždže, br.4164.)

Izvor: Sebil