Naslovnica Sihr i liječenje od sihra Vrste sihra i razlozi širenja sihra

Vrste sihra i razlozi širenja sihra

1043
Vrste sihra

Sihr (sihir, mađija, vradžbina) je svaka stvar čiji se uzročnik sakrije, a sastoji se od čarolija koje se prave posebnim vrstama djelovanja, korištenja riječi i vezivanja čvorova, a što utiče i ostavlja trag na tijelo i srce, čini ljude bolesnima, ubija ih, sastavlja ljude i rastavlja, čini ih voljenim ili omraženim.

Puno je vrsta sihra:

Postoje sihiri koji su obmana, kao npr. da neko leti u vazduhu ili uđe u krug koji je uzak, ili hoda po vodi, ili hoda po užetu, ili pretvori pticu u čovjeka, i slične stvari kojima se iskrivljuje stvarno stanje nečega. Sve je ovo sihr i vradžbija kroz obmanu ljudskih očiju.

Kaže Allah Uzvišeni: I kad oni baciše, oči ljudima začaraše i jako ih prestrašiše, i vradžbinu veliku prirediše. (El-E'araf, 116.)

Postoje i radnje koje se mogu nazvati sihrom jer se oslanjaju na zajedničke postupke kao što su: prizivanje znanja o budućnosti i nevidljivom svijetu, korištenje puteva i načina koji nisu ispravni, praznovjerje, vezivanje za nekoga mimo Allaha. Te radnje su: vračanje, proricanje, razna praznovjerja i sl.

Razlozi širenja sihra

Sihri i sihirbazi su se među ljudima proširi zbog sljedećih razloga:

  1. Neznanje o Allahovoj vjeri i neznanje o stvarnosti sihra, sihirbaza, vračara i sl.
  2. Slabost vjerovanja i manjak svijesti o Allahu, a onaj sahir koji nema vjerovanja daje prednost širku nad vjerovanjem, griješenju nad pokoronošću, ovome svijetu nad onim.
  3. Takvom bavljenje sihrom postane omiljeno i on zarađuje baveći se njime.
  4. Mnoštvo medija koji su puni programa gdje se promovišu sihr, sihirbazi, vračari i sl.
  5. Pohlepa za imetkom od strane sihirbaza i medija koji šire nered.
  6. Želja ljudi za spoznajom budućnosti.
  7. Mnoštvo bolesti i problema koji oboljelog tjeraju da traži izlaz i lijek u svemu što se nudi, pa se tako uzda čak i u lažove i obmanjivače.
  8. Gledanje video sadržaja, filmova koji obiluju nevjerstvom, širkom i sihrom, te lažima, obmanama i prevarama.
  9. Mnoštvo onih koji odlaze sihirbazima i varačarima, s jedne strane, i nepostojanje odgovarajućih sankcija za one koji se tim poslom bave.

Autor: Muhammed b. Ibrahim et-Tuvejdžiri
Prijevod: Senad Muhić
Izvor: Islamhouse