Naslovnica Edeb Izbor i planiranje doma: Odabir odgovarajuće pozicije za dom, te funkcionalno planiranje...

Izbor i planiranje doma: Odabir odgovarajuće pozicije za dom, te funkcionalno planiranje istog

114
Izbor i planiranje doma

Trideset i sedmi nesihat: Odabir odgovarajuće pozicije za dom, te funkcionalno planiranje istog

Nema sumnje da pravi musliman, kada je u pitanju odabiranje doma i planiranje istog, vodi računa o stvarima na koje drugi ljudi uopće ne obraćaju pažnju.

icon page pin Sa aspekta pozicije na primjer:

Kuća treba biti blizu džamije, a u tome se nalaze ogromne koristi koje nisu nepoznate. Poziv (tj. ezan) podsjeća, budi na namaz, a blizina omogućava insanu da stigne klanjati u džematu, te ženama omogućava da slušaju učenje Kur'ana i zikr pomoću ozvučenja, dok djeci omogućava da prisustvuju halkama Kur'ana i tako dalje.

Stan ne bi trebao biti u zgradi gdje žive fasici (grješnici), ili u stambenim kompleksima gdje žive nevjernici, a koji posjeduju zajedničke bazene, i slično tome.

Treba se potpomoći zavjesama i visokim zidovima kako se ne bi moglo gledati iznutra ili izvana.

icon page pin Sa aspekta planiranja na primjer:

Treba voditi računa o razdvajanju muškaraca i žena od gostiju i stranaca, bilo da je u pitanju ulaz ili musafirska soba. U slučaju da nema mogućnosti za to, onda će se koristiti zastori i pregrade.

Zastiranje prozora zavjesama, tako da susjed ili prolaznik ne mogu vidjeti one unutar kuće, a pogotovo noću kada se pale svjetla.

Treba voditi računa o tome da toaleti ne budu u smjeru kible.

icon page pinDa odabere prostrani dom, i kuću sa više kupatila i toaleta, a to je iz sljedećih razloga:

„Allah, uistinu, voli da se znak Njegove blagodati vidi na Njegovu robu.“1

„Sreću čine tri stvari, a isto tako i nesreću čine druge tri stari. Pa od sreće jeste dobra i poslušna žena koju kada pogledaš usreći te, kada si odsutan čuva tvoju čast i imetak; dobra i pouzdana jahalica koja ti omogućava ugodno putovanje; i prijatna kuća u kojoj se nalaze više kupatila i toaleta. Dok nesreću predstavlja: neposlušna žena koju kada ugledaš unesreći te (svojim izgledom ili postupcima), i pušta svoj jezik na tebe, i kada si odsutan ne čuva tvoju čast i imetak; loša i nepouzdana jahalica, ako je udaraš (radi požurivanja) umorit će te, a ako je ostaviš nećeš sustići svoje drugove; tijesna i neprijatna kuća koja ne posjeduje više kupatila i toaleta.“2

Voditi računa o zdravom životu, kao što je to provjetravanje prostorija, unošenje što više sunčeve svjetlosti u iste, i druge slične stvari koje se vraćaju na finansijske i ostale mogućnosti.

linija

Autor: šejh Muhammed Salih el-Munedžid
Iz djela “40 savjeta kako popraviti svoj dom”, str. 93.
Ostali dijelovi serijala ovdje.

Bilješke:

1 Et-Tirmizi (2819). a Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u Sahihut-tirmizi.
2 El-Hakim (2684), a Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u Sahihul-džami'a (3056).