Naslovnica Edeb - Odgoj Odgoj porodice Izgradnja doma || 14. savjet: Skrivanje porodičnih nesuglasica i rasprava od očiju...

Izgradnja doma || 14. savjet: Skrivanje porodičnih nesuglasica i rasprava od očiju djece

347
Četrdeset savjeta

Prava je rijetkost da postoji porodica u čijoj kući ne dolazi do nikakvih nesuglasica i rasprava; dok je u samom dogovoru uvijek hajr i korist, i vraćanje istini je vrlina, ali od onoga što može poljuljati stabilnost doma, i naštetiti unutrašnoj harmoniji jeste upravo ispoljavanje razmirica i rasprava pred ostalim ukućanima, pa to dovede do sačinjavanja dva ili više tabora, i time oslabi jedinstvo i snaga doma.

Zajedno sa tim takvo ponašanje rezultira kod djece duševne bolesti i psihičke posljedice, a posebno kod male djece. Samo zamisli dom u kojem otac govori i savjetuje sinu: “Nemoj razgovarati s majkom!”, a na drugu stranu majka kaže djetetu: “Ne obraćaj se ocu!”. I tako dijete odrasta uz duševni nemir i bol, a svi ostale žive u tjeskobi i užasu!

Stoga, obratimo pažnju na ovu vrlo bitnu a ujedno i opasnu stvar, i nastojmo neispoljavati naše nesuglasice i rasprave pred ukućanima, već trebamo što je više moguće da skrivamo iste onda kada do njih dođe.

I molimo Uzvišenog Allaha da ujedini i spoji srca.


Autor: šejh Muhammed Salih el-Munedžid
Iz djela “40 savjeta kako popraviti dom”, 57. str, Peto poglavlje: Okupljanja i zasjedanja kod kuće.
Kompletan serijal na linku ovdje.
Prevod i priprema: Menhedž