Naslovnica Akida Ja tekfirim sve koji glasaju. Da li griješim?

Ja tekfirim sve koji glasaju. Da li griješim?

2663
Islamski stav o glasanju na izborima
Islamski stav o glasanju na izborima

Pitanje: Es-selamu alejkum we rahmetullahi we brekatuhu,

Allah vas nagradio, mi se puno okorištavamo vašim fetvama.

Turski narod, 95% njih, uvijek učestvuje na opštim i lokalnim izborima. Stoga ja tekfirim sve koje učestvuju u glasanju uzimajući u obzir da svaki stanovnik čuje, direktno ili indirektno, da je glasanje kufr. Naše vrijeme je vrijeme tehnologije, a u svakoj kući postoji Kur'an i po nekoliko tefsira. Čitav narod zna da je vlast, da je Turska sekularistička država, koja ne sudi po šerijatu i nema veze sa islamom.

Da li ja griješim?

Odgovor:

Hvala Allahu, neka je salavat i selam na Poslanika.

Da, brate koji pitaš, ti griješiš što tekfiriš sve koji učestvuju na izborima. Vadžib ti je da napraviš detaljno pojašnjenje. Mi, iako zabranjujemo da se učestvuje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, smatramo to kufrom i pozivamo muslimane da ih se klone, ipak pravimo razliku između općeg i pojedinačnog tekfira. Tekfir pojedinaca, a posebno kada se radi o običnim ljudima koji se ne brane snagom (tj. nisu poput policije, vojske itd, op.prev) zahtjeva da se pogledaju uvjeti i prepreke prije nego li se na njih spusti propis. Stoga nema nikakve smetnje da kažeš kako je učestvovanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima kufr ali je greška da tekfiriš sve koji učestvuju, posebno kada se u obzir uzme proširenost neznanja i „mazanje“ velikog broja kandidata na izborima islamom i njihovom tvrdnjom da nastoje sprovesti Šerijat.

Ljudima je nejasna suština učestvovanja tih kandidata, njihovo nevjerničko djelovanje i druge stvari u tim organizacijama. Stoga nije dovoljno da u kući nearapa (e'adžemij) postoji Kur'an da bi se to smatralo uspostavljanjem dokaza u detaljima novonastalh stvari poput ove.

Isto tako, prisustvo islamskih knjiga nije dovoljno za tekfir ovih dvosmislenih postupaka u kojima se CILJEVI UČESNIKA U GLASANJU RAZLIKUJU KAO I NJIHOVA SHVATANJA. Ono što je problematično u ovim stvarima jeste spoznaja činjenice ovog djela i shvatanje njegove suštine te da je to djelo kufra, tako da se treba ostvariti namjera činjenja djela koje je kufr, cljanje istog kao i da se odstrani GREŠKA, NEZNANJE I TEVIL (pogrešno razumijevanje šerijatskih tekstova, op).

Iako je Turska sekularistička država, što je poznato i tebi i nama, u trenutnom stanju, njena vlast koja oblači odjeću „patriotskog islama“, obmanjuje običan svijet.

Odgovorio: Ebu Omer el-Makdisi
Izvor: www.tawhed.ws