Naslovnica Islam Poziv u islam Oprost koji nadmašuje svaku maštu

Oprost koji nadmašuje svaku maštu

490
menhedz, hedija, poklon

Kada su muslimani oslobodili Endelus (Španiju), neki od kršćanskih momaka napadne jednog muslimanskog mladića te ga ubi, a zatim je iz straha pobjegao.

Bježući od muslimana nailazi na baštu ispred koje je stajao oronuli starac, čija je starosna dob bila skoro sto godina, i mladić od njega zatraži pomoć i sklonište na što mu se starac odazva te ga sakri u kućici koja se nalazila u bašti.

Nedugo nakon toga ljudi donesoše tijelo muslimanskog mladića, te su s njim stali ispred bašte kako bi ga starac vidio. Vidjevši da se radi o njegovom sinu, starca pogodi tuga te se onesvijesti i pade na zemlju. Kada se osvijestio sjetio se o čemu se radi te je prikrio svoju žalost i ljutnju sačekao da padne mrak…

Zatim je otišao kod mladića i obavijestio ga da je ubijeni njegov sin! Tada se mladić žestoko uplašio i shvatio je da će ga ovaj čovjek ubiti kako bi osvijetio svog sina.

Suprotno očekivanju mladića, starac ga počne umirivati i tješiti, te mu reče:
„Kod mene si zatražio pomoć i zaštitu i ja sam ti to pružio, a od moje vjere nije da kršim ugovor (o sigurnosti) kojeg sam ti dao, stoga mene se ne boj, ali ja te ne mogu zaštititi od mog naroda, pa zbog toga bježi i napusti ovu zemlju, spasi se…“ te ga obezbijedi sa hiljadu dirhema.

Očuvanje ugovora i lijepo postupanje ovog starca je ostavilo velikog uticaja na ovog mladića, te je zbog toga ovaj mladić, uz zadovoljstvo i ubjeđenje, rekao:
„Uistinu islam posjeduje odlike i vrline, i samo kada bi njegovi sljedbenici radili po njima bili bi najuzvišeniji među stanovnicima Zemlje.“

Izvor: El-Mufredul-‘alem fi rasmil-kalem (280 str.)
Prevod: Menhedž