Naslovnica Islam Islam za početnike Šta je ezan, kako glasi, kako se pravilno uči. Dova poslije ezana

Šta je ezan, kako glasi, kako se pravilno uči. Dova poslije ezana

3126

Ezan je najava početka namaskog vremena za to posebno namijenjenim riječima.

Proučiti ezan je pritvrđeni sunnet. Dokaz za to su Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: ”Kada nastupi vrijeme namaza, neka neko od vas prouči ezan i neka najstariji među vama bude imam!” (Buhari, 628, Muslim, 674)

Proučiti ezan je sunnet i za musafira (putnika) i za onoga ko živi daleko od naseljenih mjesta. Dokaz za to su Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: ”Kada se zadesiš sa stadom ili u pustinji i tamo budeš učio ezan za namaz, dobro podigni glas, jer glas mujezina neće čuti niko od ljudi ni od džina niti bilo ko drugi a da mu za to neće biti svjedok na Sudnjem danu.” (Buhari, 609)

Prema onome kako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podučio1 Abdullaha ibn Zejda, riječi ezana su (klikni na sliku za bolji prikaz):

ezan-poziv-na-namaz

Napomena: U ezanu za sabah–namaz poslije riječi:

Hajje ‘alel-felah!,

doda se još:

ٱلصَّلَوٰةُ خَيْرٌ مِنَ ٱلنَّوْمِ

Es-salatu hajrun mine-n-nevm! (2x)

(Bolje je klanjati nego spavati).

Dova poslije ezana

Za mujezinom se ponavljaju riječi ezana osim kada mujezin uči „hajje ‘ales-salah„ i „hajje ‘alel-felah“, uči se:

„La havle ve la kuvvete illa billah“

(Nema snage ni moći osim sa Allahom).

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada čujete mujezina, ponavljajte za njim ono što on izgovara, a zatim na mene donosite salavat, jer ko na mene donese jedan salavat, na njega će Allah donijeti deset. Potom zamolite Allaha da mi podari ‘El-Vesile’ mjesto u Džennetu koje će pripasti samo jednom od Allahovih robova, a ja se nadam da ću to biti ja, jer onaj ko za mene bude molio „El-Vesile”, zaslužio je moj šefa’at.“2

Dova poslije ezana glasi:

اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ وَالصَّلاَةِ الْقَائِمَةِ آتِ مُحَمَّدًا الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ وَابْعَثْهُ مَقَامًا مَحْمُودًا الَّذِي وَعَدْتَهُ

Allahumme rabbe hazihid-da’vetit-tammeti vessalatil-kaimeti ati muhammedenil-vessilete velfadilete veb-ashu mekamen mahmudenil-lezi ve’at tehu.

(Moj Allahu, Gospodaru ovog potpunog poziva i namaza koji se upravo uspostavlja podari Muhammedu, (sallallahu alejhi ve sellem), Vesilet i svako dobro i proživi ga na pohvalnom mjestu koje si mu obećao.)

Između ezana i ikameta treba što više učiti dove, jer se prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao:

“Dova između ezana i ikameta se ne odbija.“3

O ezanu noću

Dva su ezana kod sabaha i to prvi za sehur a drugi za namaz.

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Bilal uči ezan noću, pa jedite i pijte sve dok ne čujete ezan Ibn Ummi Mektuma.” (Buhari, 117 i Muslim, 1092)

Bilal je učio ezan noću, tj. pred sehur da bi se svijet probudio. Zbog toga je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio da se jelo ne prekida kad se čuje Bilalov ezan, sve do ezana Ibn Ummi Mektuma. Ovo je jedan od zapostavljenih sunneta koje bi kod nas trebalo oživjeti.

linija

(Prema knjizi “Namaz u islamu”)

Poslušajte i kako treba pravilno izgovarati ezan po tedžvidskim pravilima, tj. onako kako je Allahov Poslanik alejhisselam podučio svoje mujezine.

Priprema: Menhedž

Bilješke:

1 Hadis je hasen-sahih. Ebu Davud, 499 i Et-Tirmizi, 189.
2 Buhari i Muslim.
3 Hadis je sahih. Ebu Davud, 521 i Et-Tirmizi, 212.