Naslovnica Islam Namaz Tajne i važnosti namaza

Tajne i važnosti namaza

656
Namaz

Namaz je stub vjere i najveća pokornost. O odlikama namaza su prenijeti mnogobrojni poznati hadisi. Najljepše od svih radnji u namazu jeste skrušenost.

Prenosi se od Osmana ibn Afana da je Poslanik alejhi selam rekao: “Svakom muslimanu kada nastupi obavezan namaz pa on uljepša abdest za njega, skrušenost i njegov ruku, taj namaz će mu biti kao otkup (kefaret) za grijehove koje je počinio prije njega, ako ne bude činio velike grijehove, i tako tokom cijelog vremena.”

Takođe se prenosi od Osmana da je Poslanik alejhi selam rekao: “Ko klanja dva rekata namaza u kojima će biti potpuno prisutan biće mu oprošteni grijesi koje je učinio i one koje će učiniti.”

Kada bi klanjao Ibn Zubejr od skrušenosti bi izgledao kao da je stub, a kada bi odlazio na sedždu, ptice bi se spuštale na njega kao da je panj. Jednom prilikom je klanjao u djelu ispred Kabe koji se naziva Hidžr pa mu je katapult (ovo je bilo onda kada je napadnuta Meka) zahvatio odjeću, ali se nije okrenuo u namazu.

Rekao je Mejmun ibn Mihran: “Nikada nisam vidio Muslima ibn Jesara da se okrenuo u namazu. Jednom prilikom srušio se dio mesdžida od čega su se uplašili oni koji su bili u okolini. Kada se stvar stišala, u mesdžidu je i dalje bio Muslim ibn Jesar, klanjao je, a nije se osvrtao. Prenosi se za njega takođe, kada bi ušao u kuću ukućani bi se smirili, a kada bi Muslim ustao da klanja, oni bi počeli pričati i smijati se (nije mu to smetalo zbog njegove udubljenosti u namazu).’’

Prenosi se za Aliju ibn Husejna kada bi uzimao abdest njegovo lice bi požutjelo. Zbog toga ga je neko upitao: “Šta je ovo što te snalazi prilikom abdesta?” Odgovorio je: “Da li vi znate ispred koga ja to hoću da stanem.”

Iz knjige: Minhadžul-kasidin šejha Ibn Kudame
Pripremio: Nuh Mustafa