Naslovnica Edeb - Odgoj Zbog čega je ashab Selman el-Farisi zaplakao na samrti

Zbog čega je ashab Selman el-Farisi zaplakao na samrti

1937
dova ibadet mesdzid islam

Kada je Selmanu el-Farisiji, radijallahu anhu, došla smrt zaplakao je. “Šta te je raspalakalo”, upitaše ga. On im reče: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, nam je ostavio oporuku, a ja vidim da sam je prekršio.” “A šta vam je to oporučio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem,”, upitaše ga. “Oporučio nam je da opskrba jednog od nas bude poput opskrbe putnika”, odgovori Selman.[1] Kada je preselio izračunali su vrijednost njegove ostavštine te su našli svega šesnaest dirhema[2], pa gdje su oni koji ostavljaju hiljade i milione?! Gdje su oni koji ostavljaju zemlju i usjeve?! Gdje su oni koji ostavljaju zgrade, prodavnice i dućane?! Gdje su oni u odnosu na ashabe Allahova Poslanika, sallallahu alejhi we sellem? Sve te naslade i uživanja umanjuju tvoj zalog na ahiretu, zato budi oprezan! Budi oprezan prije nego dođeš tamo i ne nađeš ništa što bi te obradovalo!

Od Abdullaha ibn Omera, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, me je uzeo za rame i rekao: ‘Budi na dunjaluku kao da si stranac ili prolaznik.'”

Abdullah ibn Omer je nakon toga govorio: “Kada omrkneš ne očekuj zoru, a kada osvaneš ne očekuj noć. Uzmi od svog zdravlja za svoju bolest i od svog života za svoju smrt.”[3]

Imam Nevevi, rahimehullah, kaže:

“Riječi Poslanika, sallallahu alejhi we sellem,: ‘Budi na dunjaluku kao da si stranac ili prolaznik’, tj. ne budi sklon dunjaluku, ne uzimaj ga za svoj dom, ne govorkaj svojoj duši da ćeš ostati na njemu i ne veži se za njega osim koliko se stranac veže za mjesto koje će napustiti i vratiti svojoj porodici. To je i značenje riječi Selmana el-Farisija, radijallahu anhu, koji kaže: ‘Moj Miljenik mi je naredio da od dunjaluka uzmem koliko je putniku potrebno opskrbe’.

Nadaš se vječnosti u kući prolaznoj.

Zar si ikad čuo za sjenku koja miruje?

‘Od svoga života za svoju smrt’, tj. naredio mu je da pripremi opskrbu, poput riječi Uzvišenog:

وَلۡتَنظُرۡ نَفۡسٞ مَّا قَدَّمَتۡ لِغَدٖۖ

“I neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio.” [Kur'an, 59:18]

Čovjek ne smije biti nemaran pa da ga u takvom stanju zatekne smrt te da govori:

رَبِّ ٱرۡجِعُونِ ٩٩ لَعَلِّيٓ أَعۡمَلُ صَٰلِحٗا فِيمَا تَرَكۡتُۚ

“Gospodaru moj, povrati me da uradim kakvo dobro u onome što sam ostavio!” [Kur'an, 23:99-100]

Iz djela: Put ka oprostu Milostivog Gospodara
Autor: Muhammed Husejn Jakub
Priprema i naslov: Menhedž

Bilješke:

[1] Hadis bilježi imam Ahmed, 5/438, Ibn Madže, 4014, Ibn Hibban, 2/706, a šejh Albani ga je hadis ocijenio vjerodostojnim.

[2] Šesnaest dirhema je vrijednost oko nepunih 10 eura.

[3] Buhari, 6416.