Naslovnica Akida Melek koji uzima duše

Melek koji uzima duše

1472
meleki, vrste meleka

Allah je odredio da melek uzima dušu čovjeku: “Reci: ‘Melek smrti, koji vam je zato određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svome vratiti.”‘ (Es-Sedžda, 11)

Allah pomaže Meleku smrti u tom poslu. S tim u vezi rekao je Uzvišeni Allah: “On vlada robovima Svojim i šalje vam čuvare, a kada nekome od vas smrt dođe, izaslanici Naši mu, bez oklijevanja, dušu uzmu.” (El-En’am, 61)

Napomena: u predanjima se navodi da je Meleku smrti ime Azrail. Ovo se ime rasprostranilo po islamskim zemljama, takođe i kod nas u Bosni . Međutim, ovo se ime ne spominje niti u Kur'anu, niti u vjerodostojnim hadisima. Dovoljno je reći samo Melek smrti, i to je njegovo ime. (El-bidajetu ven-nihaje, 1/50)

U uzimanju duše, Meleku smrti pomažu meleki milosti i meleki kazne: “On vlada robovima Svojim i šalje vam čuvare, a kada nekome od vas smrt dođe, izaslanici Naši mu, bez oklijevanja, dušu uzmu.” (El-En’am, 61)

Evo kako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisao Meleka smrti: “Kada se robu približi rastanak s dunjalukom, siđu mu meleki čija su lica poput sunca, te sjednu ondje dokle dopire njegov pogled, zatim se pojavi Melek smrti i sjede kod njegove glave i kaže: ‘O dobra dušo! Izađi k oprostu od Allaha i zadovoljstvu!’ Ovako je stanje s vjernikom, ako Bog da. A kada se nevjerniku približi rastanak s dunjalukom, siđu mu meleki crna lica i donesu tkaninu od kostrijeti, te sjednu ondje dokle dopire njegov pogled, a zatim se pojavi Melek smrti, sjeda kod njegove glave i ukori ga: ‘O dušo nevaljala! Izađi k ljutnji Allahovoj i srdžbi!”‘ (Ahmed i Ebu Davud)

Iz knjige Za koga meleki mole, a koga proklinju
Autor: Fadl Ilahi