Naslovnica Ostalo Aktuelne teme Močvara

Močvara

145
Palestinska djeca u Gazi spavaju u poplavljenom šatoru

Zadnjih dana je Gazu pogodila obilna kiša koja je poplavila mnoge izbjegličke šatore u koje su se sklonile palestinske porodice kojima su uništene kuće ili su bili primorani da ih napuste od strane zvijeri čiju okrutnost nijemo svjedoči čitav svijet.

Prizor na slici iznad je prirodna posljedica zvjerske okrutnosti čifuta i njihovih saveznika sa sjedne strane, i kukavičke šutnje ummeta muslimana sa druge strane.

Neko bi ovaj prizor opisao kao tragediju palestinske djece prisiljene na život u močvari i blatu. Ali, ne! Nisu palestinska djeca u močvari do guše, nego – ummet! I ne spavaju palestinska djeca u blatu nego je ummet u blatu.

Kukavicama i slabim dušama iz ummeta se pričinjava da ponos ima preveliku cijenu koja se ne može platiti pa stoga odabiru poniženje, sramotu i šutnju, bježeći od ove teške obaveze koja se Palestinom zove. Takve sitne duše žive bezvrijednim životom kukavice, uplašene i uznemirene bojeći se svoje sjenke i svoga odjeka.

Poniženi i osramoćeni ummet plaća cijenu sramote koja je veća od cijene ponosa, oni plaćaju cijenu potpunog poniženja koju daju od svojih duša, od svoga ugleda i položaja, a da toga nisu ni svjesni. Sve kako bi sačuvali svoj prezreni dunjaluk!

Ummet je danas prodao svoju ljudskost i čovječnost i uprljalo svoje čelo zaranjajući ga u blato pod nogama cionista, žrtvujući sve svetinje koje čovječanstvo poznaje i sve emanete koje su mu Allah i Poslanik a.s. povjerili.

Ovakav ummet sastavljen od pojedinaca poput mene i tebe, svojom sramotnom šutnjom se odriče i dobra dunjaluka i dobra ahireta, samo da bi bio siguran od ukora svojih dželata i da mu neće manjkati dunjaluka!

Umjesto ponosa i Allahovog puta, muslimani izabiru svoj put u povorci robova – u povorci sramote. Misle da će se tako zaštititi od svojih dželata, iako u svojim dušama znaju da vjera, sloboda i čast nisu bezvrijedna roba koja se daje na otplatu siromasima, već da ima visoku cijenu.

Tu cijenu moraju platiti i pojedinci i džemati, a i čitavi narodi. Ili će platiti ovu cijenu ponosa, počasti i slobode ili će pak platiti cijenu poniženja, sramote i robovanja. Sva iskustva ukazuju na ovu činjenicu koja se ne može izbjeći. Bila nam ona draga ili ne.

Samir Islamović, prema tekstu „Cijena poniženja“ od Sejjida Kutba, rahimehullah