Naslovnica Savremeni učenjaci Abdur-Rahman bin Nasir Sa'di Pa se nisu razišli dok im nije došlo znanje

Pa se nisu razišli dok im nije došlo znanje

336
Razilaženje

وَلَقَدْ بَوَّأْنَا بَنِي إِسْرَائِيلَ مُبَوَّأَ صِدْقٍ وَرَزَقْنَاهُمْ مِنَ الطَّيِّبَاتِ فَمَا اخْتَلَفُوا حَتَّىٰ جَاءَهُمُ الْعِلْمُ ۚ إِنَّ رَبَّكَ يَقْضِي بَيْنَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِيمَا كَانُوا فِيهِ يَخْتَلِفُونَ

I doista smo smjestili sinove Israilove smještajem tvrdim, i opskrbili ih od dobrih stvari, pa se nisu razišli dok im nije došlo znanje. Uistinu, Gospodar tvoj će presuditi među njima na Dan kijameta, o onom u čemu su se razilazili. (Junus, 93)

U komentaru ovog ajeta imam Es-Sa'di, rahimehullah je rekao:

I doista smo smjestili sinove Israilove smještajem tvrdim – Allah ih je doveo i nastanio u naselja ljudi od faraona, dao im je zemlju i mjesto za boravak.

i opskrbili ih od dobrih stvari – hranom, pićem i drugim stvarima mimo toga.

pa se nisu razišli – u pogledu Istine.

dok im nije došlo znanje – ovo znanje je trebalo biti uzrok za jedinstvo i harmoniju, ali su neki od njih postali ugnjetački i nepravedni prema drugima. Tako su mnogi od njih imali želje i ciljeve koji su se suprotstavljali Istini i kao posljedica toga, mnogo razilaženje se desilo među njima.

Uistinu, Gospodar tvoj će presuditi među njima na Dan kijameta, o onom u čemu su se razilazili – On će im presuditi pravednom presudom koja potiče iz Njegovog savršenog znanja i sveobuhvatne moći.

Dakle, ovo je bolest koja pogađa sljedbenike istinske vjere, da kada šejtan bude oslabljen od njih i oni ga ne slijede u potpunom ostavljanju vjere, on (šejtan) onda traga za neslogom među njima i potiče neprijateljstvo i mržnju među njima. Razilaženje se dešava zbog ovoga, neprijateljstva i mržnje. Nakon toga, neki od njih druge odvode u zabludu postajući neprijatelji jedni drugima a sve ovo predstavlja užitak Prokletom (tj.Iblisu).

Zbog čega nastaje ovo razilaženje ako je doista njihov Gospodar jedan, njihov Poslanik jedan, njihova Vjera jedna i njihovi ciljevi su isti?

Kakva je korist od razilaženja na takav način da uzrokuje njihovo nejedinstvo da bude podjeljeno, njihove stvari poremećene i da ono kida njihove veze i red? Zbog ovoga, nebrojne vjerske i dunjalučke koristi su izgubljene i zbog ovoga, djelovi njihove vjere izumiru.

O Allahu, od tebe tražimo dobro za tvoje robove vjernike, ujedini njihovu stvar, izgladi njihovo razilaženje i dovedi blizu onoga koji je daleko! O Posjedovaoče Veličanstvenosti i Dostojanstva!

Autor: mufessir Abdur-Rahman bin Nasir es-Sa'di
Izvadak iz Tefsira mufessira Abdur-Rahmana Sa'dija