Naslovnica Savremeni učenjaci Abdul-Aziz bin Baz Proklinjanje djeteta

Proklinjanje djeteta

1014
Dijete

Pitanje: Moja supruga običava proklinjati i psovati djecu, i ponekad ih uznemirava riječima, a ponekad udarcima i za male i za velike pogreške. Ja sam je više puta savjetovao da prekine sa takvim ponašanjem, a njen odgovor uvijek je: “Ti ih podstičeš i braniš, a oni su nesretnici.” Njena zlostavljanja i psovanja djece rezultirala su time da je djeca mrze, i apsolutno ne vode brigu o tome što ona govori, jer znaju da će naposljetku biti izvrijeđani i zlostavljani. Kakav je stav naše vjere po pitanju moga položaja naspram ove žene, da li da se od nje razvodom udaljim, a da djeca ostanu sa njom, ili šta drugo da učinim? Uputite me, Allah vas pomogao!

Odgovor: Proklinjanje djece ubraja se u velike grijehe, a isti je propis i za proklinjanje drugih osoba koje ne zaslužuju proklinjanje.

Prenosi se od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u vjerodostojnom hadisu da je rekao: “Proklinjanje vjernika je poput njegovog ubistva.”

Također je rekao: “Psovanje muslimana je grijeh, a njegovo ubistvo je kufr.”

Isto tako rekao je: “Doista oni koji proklinju na Sudnjem danu neće biti ni svjedoci (šuheda), a ni zagovornici (šufe'a).”

Otuda, dužnost vaše supruge jeste da se pokaje Allahu Uzvišenom, te da čuva svoj jezik od psovanja (vrijeđanja) svoje djece, kao što joj je propisano i to da za njih mnogo uči dovu, da ih Allah uputi i popravi njihovo stanje.

Tvoja dužnost kao supruga jeste da nju stalno savjetuješ i upozoravaš na psovanje i proklinjanje djece, te da je izbjegavaš ako vidiš da joj savjet ne koristi. Izbjegavanje supruge možeš primijeniti u slučaju da smatraš da će biti korisno, uz strpljivost i računanje na nagradu, a bez požurivanja razvoda. Molim Allaha da i nama, a i tebi i njoj podari uputu.

Svakako treba voditi brigu i o odgoju i pravilnom usmjerenju djece ka dobru, kako bi njihovo ponašanje bilo primjerno.

(Šejh Abdulaziz b. Baz)

Fetavae-l-ulema fi ‘išreti-n-nisa (str. 122-123)

Pitanje: Moj petogodišnji sin nekad me mnogo naljuti, toliko da sam ga jednog dana prokleo, zatim sam mnogo žalio zbog toga, te sam tražio oprosta od Allaha Uzvišenog i Plemenitog. Šta da radim? Da li sam dužan podijeliti sadaku, ili postiti, ili je dovoljan istigfar i pokajanje? Odgovorite mi, Allah vas nagradio.

Odgovor:

Nije dozvoljeno proklinjanje određenih osoba, bez obzira da li to bio čovjek ili životinja ili nešto drugo. Posebno je zabranjeno da čovjek proklinje svoje dijete, ili brata, ili nekoga od članova porodice, jer se tim proklinjanjem kidaju veze i izražava neposlušnost (Allahu, op.M).

Obaveza je na onome ko je to počinio, da se pokaje Allahu, a ko se pokaje, Allah će njegovo pokajanje primiti. A Allah najbolje zna.

(Šejh Salih b. Usejmin)

Fetava menaril-islam (1/26).

Iz djela Fetve i propisi vezani za djecu