Naslovnica Akida Predznaci Sudnjeg dana Predznak Sudnjeg dana: Dolazak vremena kada će čovjek biti prinuđen izabrati između...

Predznak Sudnjeg dana: Dolazak vremena kada će čovjek biti prinuđen izabrati između nemoći i razvratnog života

1879
Sudnji dan, predznaci,

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio da će doći vrijeme kada će čovjek biti prinuđen da bira između dvoga: ili da ode u razvrat ili da bude proglašen nemoćnim, ili zaostalim, ili jalovim, ili drugim sličnim ponižavajućim epitetima koje koriste razvratnici.

Ta pojava predstavlja jedan od predznaka Sudnjeg dana, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je nasavjetovao da izaberemo nemoć i distancu od razvrata.

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

line quotes

“Doći će vrijeme kada čovjeku neće preostati osim da izabere ili nemoć1, ili razvrat, pa ko doživi to vrijeme neka izabere nemoć, a odbaci razvrat“.2

Ova pojava se može sresti i u našem vremenu, pa koliko je samo djevojaka koje nose hidžab prozvano da su zaostale i bezvrijedne, ili koliko je onih koji su odbili uzeti npr. kamatu, ili mito, ili da prisustvuje razvratnim skupovima, pa su prozvani zaostalim i neciviliziranim. Društvo ih je natjeralo da biraju između raznih poroka i razvrata, ili ako odbiju, da budu proglašeni bespomoćnim, zaostalim i nekorisnim.

Iz knjige Kraj svijeta
Autor: Muhammed elArifi

Priprema i naslov: Menhedž
Klikni ovdje za ostale predznake Sudnjeg dana iz istog izvora

Bilješke:

1 Tj. bit će proglašen nemoćnim i nesposobnim, ako odbije činiti razvrat. (Op. prev.)
2 Hejsemi navodi: Bilježe ga Ahmed i Ebu J'ala prenoseći od šejha, a preko Ehu Hurejre, ostali su prenositelji povjerljivi, međutim u lancu postoji jedan koji je nepoznat.