Naslovnica Islam Brak i porodica Propisi i pravila višeženstva: Da li se muževima savjetuje višeženstvo, ili je...

Propisi i pravila višeženstva: Da li se muževima savjetuje višeženstvo, ili je ipak bolje da se svako zadovolji svojom suprugom…

56

Sedmo pitanje: Da li se muževima savjetuje višeženstvo, ili je ipak bolje da se svako zadovolji svojom suprugom, i ne ženi se drugom?

dekorativna linijaOdgovor:

Ovo pitanje se razlikuje od muža do muža, i ono se gradi na osnovu poznavanja detaljnog govora o propisu višeženstva koji je prethodio, a to je obaveza, zabrana, pohvala i pokuđenost.

Ali ono na što se treba skrenuti pažnja mužu jeste da ovu tematiku i njene propise treba detaljno i pomno izučiti i prostudirati. I o tome se treba posavjetovati sa iskusnim ljudima, a ne sa onima za koje zna da će se složiti s njimpo pitanju njegovih prohtjeva. I vjernik se treba strogo paziti od slijepog slijeđenja i imitiranja drugih, bez temeljne i korisne edukacije po ovom pitanju. Također, vjernik ne treba zaboraviti da obrati pažnju kako na negativnosti višeženstva za njega, tako i na pozitivne stvari koje će imati od toga. Isto tako treba što više i češće da klanja istiharu moleći Uzvišenog Allaha da mu podari ono što je hajr za njega i njegovu vjeru, jer je čast muslimana emanet sa kojim se nikako ne smije poigravati. A koliko je samo muževa koji su krenuli ovim putem i oženili više žena, te nije prošla jedna godina a možda čak ni par mjeseca od drugog braka, a on je već pustio (razveo) drugu ženu i vratio se prvoj, pravdajući se kako on nije za ovu stvar! A da još od samog početka nije brzao onda mu se ne bi dogodile ovakve stvari, a kod Allaha tražimo pomoć.

Na suprotnu stranu vidimo ljude koji su u stvarnoj potrebi za višeženstvom, ma koji god razlog bio u pitanju. Međutim iz straha od problema sa prvom ženom nemaju smijelosti da pristupe višeženstvu. Pa ih vidiš kako iz jednog mjesta putuju u drugo, zapadajući u jasne harame čime na sebe navlače Allahovu srdžbu, ili upoznavaju razne prijateljice s kojima razmijenjuju intimne razgovore, i sve to je malo u njihovim očima u poređenju sa problemima koje očekuju od prve žene zbog višeženstva! Ovo je katastrofalna greška i ogroman grijeh, i takvima kažemo: „Nemojte činiti harame, već se ženite drugom, trećom, pa i četvrtom ženom dokle god smatrate da ćete biti pravedni prema svojim suprugama, a što se tiče ljutnje i problema, pa i ako do toga dođe onda će to zasigurno neko vrijeme potrajati a zatim proći uz Allahovu pomoć i dozvolu, ako vi budete iskreni prema Allahu Uzvišenom, a višeženstvom htjeli sačuvati sebe i svoju čast, te sačuvati se griješenja prema vašem Gospodaru.

Iz knjige: „Su'alat fi te'addudiz-zevdžat“
Autor: Muhammed b. S'ad Eš-Šehrani
Prijevod i obrada: Menhedž
Ostali tekstovi iz istog serijala ovdje.