Naslovnica Fetve Da li je ispravno kazati: Ko bude činio zinaluk isto će se...

Da li je ispravno kazati: Ko bude činio zinaluk isto će se vratiti njegovoj porodici

898
fetve

Pitanje: Dragi šejhu, zanima nas pitanje vraćanje zinaluka oko kojeg se ulema razišla, neki spominju stihove imama Šafije iako su oni u suprotnosti s ajetom „i svaki grešnik samo će svoje breme nositi“. (El-Ena'm, 164)

Međutim, nekim osobama se ovo stvarno dogodilo, u nekim slučajevima! Dakle, šta je dokaz po ovom pitanju?

Odgovor:

Brat kaže da neki učenjaci spominju: „Zinaluk je dug“, ili drugim riječima: „Koliko ti budeš činio zinaluk sa tuđim ženama, toliko će se činiti zinaluk i sa tvojm u porodici“.

Naravno, ovo je poznato kod ljudi, a to da onaj ko bude činio zinaluk i s njegovom porodicom će se činiti! Ovakvo generalizovanje nije ispravno, jer i Kur'an i sunnet potvrđuju suprotno tome, kaže Uzvišeni: „i svaki grešnik samo će svoje breme nositi“, i upravo takav govor je kod nekih od pokajnika stvorio sumnje i šejtanska došaptavanja o njihovim porodicama!

Najbolje kako bi se mogla razumijeti dotična izreka je na sljedeći način: nekad otac može biti razlogom da njegova porodica čini zinaluk, i ovo je moguće, tako što će zanemariti svoje ukućane, nevodeći brigu o njima, nesavjetujući ih, neupućivajući ih, nekoreći ih, neograničavajući korištenje mobilnih telefona, nepraćenje istih! Dozvoljavanje da žene nose šta im se prohtje, da izlaze gdje i kada hoće, da se vraćaju kada hoće; ovakvom nemarnošću on je uzrokovao štetu svojoj porodici, ne zbog toga što je on počinio zinaluk i njemu se vratilo, već zbog toga što je on nemaran i neodgovoran, i ta njegova nemarnost je uzrokovala ta nedjela u njegovoj porodici.

Jer, u suprotnom, onaj ko počini neki grijeh to ne znači nužno da će to biti razlogom da i njegova porodica upadne u isti taj grijeh, sve dok se oni drže Allahovih granica, zato što ovo nije slučaj: „Ako budeš činio i tebi će se činiti!“, ne, ovo nije tačno, iz razloga što Allahova mudrost odbacuje takvo nešto, i što se kosmički zakoni suprotstavljaju tome.

A to što neki kažu: „Nalazimo neke ljude koji su poznati po zinaluku, zatim to isto čine i njihove porodice!“ Ovo nije zbog toga što on čini zinaluk te se i njemu to vraća, već zbog toga što je on nemaran, neodgovoran i onaj koji upropaštava svoju porodicu zapuštajući je! Postoje ljudi koji često provode vrijeme u mesdžidu, skoro da i ne izlaze iz njeg, ali i pored toga njegova porodica čini razvrat, ne zbog toga što to on isto čini, već zato što je nemaran, nemarnost je sebeb pokvarenosti njegovih ukućana, razlog zbog kojeg se uništava njegova kuća, nevođenje brige o svojoj porodici, nepostojanje međusobnog razumijevanja i voljenja, dozvoljavanje da porodica napušta kuću kada hoće i da se vraća kada hoće! Ovo je pravo nanošenje štete, i to što čovjek dozvoljava svojoj ženi da se vozi sa privatnim šoferom bez prisutnosti mahrema, ovo je istinsko uzrokovanje štete, i to da čovjek dozvoli da u njegovu kuću ulaze raznorazne novine i časopisi čiji je adržaj razgoličenost, pokvarenjaštvo i nemoral, ovakve stvari upravo odvode porodicu u pokvarenost i razvrat.

Što se tiče onoga ko je iskušan nekim grijehom a njegova porodica se čuva i pokorava Uzvišenom Allahu i Njegovom Poslaniku, ili ako je iskušan zinalukom, dok u isto vrijeme on brine o svojoj porodici, prati njeno stanje, te je čuva, uistinu i Allah će čuvati njegovu porodicu: „i svaki grešnik samo će svoje breme nositi.“

Odgovorio: Šejh Sulejman El-Ulvan, hafizahullah
Izvor: El-Likaul-meftuhus-sabi’a (11 str.)
Prevod i naslov: Menhedž