Naslovnica Fetve Propis uzvraćanja selama, aminovanja i donošenja salavata na Vjerovjesnika tokom hutbe

Propis uzvraćanja selama, aminovanja i donošenja salavata na Vjerovjesnika tokom hutbe

594
Dzuma namaz

Pitanje:

Kakav je propis uzvraćanja selama, izgovaranja „Amin“, i donošenja salavata na Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, dok još traje džumanska hutba?

Odgovor:

Nazivanje selama tokom hutbe jeste haram, tj. nije dozvoljeno čovjeku da kada uđe u džamiju, a hutba je u toku, naziva selam. Također, nije dozvoljeno uzvraćanje selama, zato što se i taj selam smatra govorom, i zato što je to obraćanje određene osobe koja ne zaslužuje da joj se uzvrati, a pravilo glasi: svako ko nazove selam u momentu kada nema pravo da naziva, takav ne zaslužuje da mu se uzvrati na isti, jer se u sahih hadisu spominje da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:Ako kažeš svome drugu pokraj sebe: ‘Suti!’, dok imam petkom drži hutbu, pogriješio si“ (Buhari, 934), iako ti (drugome) negiraš munker (zabranjenu stvar), ali i pored toga ti si pogriješio, i samim tim izgubio si nagradu džume.

Što se tiče donošenja salavata na Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, onda kada se on spomene tokom hutbe, nema smetnje u tome, ali pod šartom (uvjetom) da to ne bude naglas, kako ne bi drugog ometao, ili mu pak onemogućio šutnju.

Isto tako, kada je i izgovaranje „Amin“ dok imam dovi prilikom hutbe u pitanju, nema smetnje u tome, ali da ne bude naglas, zato što je aminovanje dova.

Izvor: Silsiletu lika'atil-babil-meftuh (56 susret)
Autor: šejh Muhammed ibn Salih el Usejmin