Naslovnica Šerijat Savremena pitanja Kako odgovoriti ateistima?

Kako odgovoriti ateistima?

2369
Poziv u islam ateista

Pitanje: U ovom vremenu ima mnogo ateista, koji su pametni i obrazovani (intelektualci), zato što oni razmišljaju, razmatraju, pronalaze i analiziraju; ali su svi (oni) složni na tome da Bog (Allah) ne postoji!! Pa kako se njima treba odgovoriti?

Odgovor:

Prvo: Želim da prokomentarišem tvoje riječi da su oni „pametni“, pa ako si time ciljao na razum kojim se dokučuju i razumijevaju stvari, onda je tačno da su oni pametni, tj. da imaju pamet i razum s kojim shvataju i razumiju stvari. Ali, ako si pak time ciljao razumijevanje ispravnoga (rušd), onda oni nisu pametni niti razumni. A zbog toga je Allah nevjernike, opisao kao gluhi, nijemi i slijepi, koji ne shvataju, ali oni su pametni što se tiče razumijevanja s kojim se uspostavlja dokaz.

Pa tako, kada oni (ateisti) kažu da Bog ne postoji, oni to, u stvarnosti, govore iz inata, jer oni sami znaju da vrata koja se nalaze na kući, nije moguće niti pojmljivo da ona sama sebe napravi, niti da sama sebe postavi na kuću!! Oni dobro znaju, da je za ta vrata potreban stolar, ili zidar koji će ih sklopiti i postaviti, čak šta više, oni dobro znaju da hrana koju jedu, i piće koje piju, moraju imati svog proizvođača. Također, oni dobro znaju, da niko od ljudi nema mogućnosti da stvori usijeve, ili da učini da nikne zrno, pa tako sve dok ne postane sadnica koja ima stablo i plod.

Sve to oni dobro znaju, i znaju da to nije u ljudskoj mogućnosti, ali se ipak ohole i inate. A dokazivati inadžiji nema fajde, i on nikada neće prihvatiti ma šta god bilo, i to je kao kada bi mu ti kazao: „Ovo ispred tebe je Sunce“ on to ne bi prihvatio!! S toga, rasprava s ovakvima jeste samo gubljenje vremena…”.

Odgovorio: Šejh Muhammed el Usemin

Izvor: Fikhul-ibadat od šejha Usejmina (1/32)