Naslovnica Edeb - Odgoj Gdje je tvoj trag!?

Gdje je tvoj trag!?

389
Islamske slike

U ime Allaha, Milostivog, Svemilosnog!

Hvala Allahu, kad god neko nešto napiše, izgovori ili prešuti, Allah kaže: „Ko bude uradio koliko trun dobra vidjeće ga“; i neka je salavat i selam na našeg Poslanika Muhammeda, koji je rekao: “Svaki čovjek ujutru porani pa svoju dušu spasi ili upropasti”.

A zatim:

Zaista je imam, veliki učenjak i mufesir ibn Džerir Et-Taberi, rahimehullah, pisao četrdeset godina svaki dan po četrdeset listova.

Ako bi rekli da je četrdeset listova  dovoljno za jedno malo pisano djelo to znači da je svaki dan izlazilo po jedno malo pisano djelo!

Skrenulo mi je pažnju ono što se nalazi u biografiji kadije Ebu Bekra Muhammeda ibn Tajjiba El-Bakilanija (koji je bio od glavnih predvodnika i pozivača u ilmul-kelam – apologetiku), a to je da je on bio od onih koji su najviše pisali i govorili, i kaže se da ne bi zaspao sve dok ne bi napisao četrdeset stranica, i tako je radio jedan dug period u svom životu, pa su njegova djela postala mnogobrojna i rasprostranjena.

Isto tako, moju pažnju je skrenulo ono što se nalazi u biografiji jednog jevrejskog orjentaliste koji je bio od najvećih i najpoznatijih orjentalista: spominje se da je svake godine od 1866. godine objavljivao istraživanje ili seriju istraživanja, to su bile velike knjige koje su prelazile 400 strana, ili  studije srednje veličine između 40 i 60 stranica, ili kratki komentari i kritičke studije vezane za knjige koje su stalno izlazile. Tako da skup njegovih istraživanja kako to pojašnjava sadržaj njegovih djela dostiže 592 istraživanja (tj. pisanih djela). Što znači da je počeo sa pisanjem djela od njegove šesnaeste godine.

Dok mi (sadašnji muslimani, op.rec), kada bi se neko od nas zaposlio pisanjem, ili njegove knjige postale mnogobrojne, rekli bi: „Stvarno je taj pretjerao“. Čak bi neki pisci bili skromni u pisanju svojih knjiga, zbog toga što im se zamjera i prigovara na pisanje mnoštvo knjiga!!

Može biti da posjeduješ veliki talenat, pa ti Allah otvori vrata koja nije otvorio nikome prije tebe, ali ne zbog tvoje dobrote već zbog Njegove dobrote, Slavljen i Uzvišen neka je On.

Ti najbolje poznaješ  samog  sebe, i najbolje možeš odrediti koliko si koristan, i najbolje znaš ono što odgovara tvojim sklonostima i tvojim pravcima, i ono što možeš uraditi i ostvariti.

Kani se govora ljudi, i kani se kritike kritičara i klevetanja klevetnika, jer je Uzvišeni Allah rekao u prijevodu značenja: „Teško svakom klevetniku podrugljivcu“.

Sutra ćeš otputovati (preseliti na Ahiret), pa šta si (za to) pripremio?

Nije problem u čovjeku koji nema šta da ponudi, već je problem u onome koji ima i može da ponudi, ali se opravdava raznim izgovorima i iznosi razna opravdanja i zavarava sebe pustim željama, pa niti će ga smrt zaobići a niti će mu vrijeme pomoći!!

Već je pola njegova života prošlo, i šta mu je još preostalo od života?!

Sada odmah, a ne sutra, otvori novu stranicu i iznesi ono što imaš, pitaj, savjetuj se, traži za sebe što je najbolje, doprinosi i naprjeduj.

Budi siguran da trag (djelo) ostaje makar njegov vlasnik nestao (umro), i umor se zaboravlja makar se njegov vlasnik umorio.

Samo se prisjeti prošle sedmice, da li je ostao trag od tvog umora na tebi? Ili, da li ti i dalje ne daje da spavaš tvoje noćno bdijenje kada nisi spavao.

Sve nestaje, a ostaju samo knjiga koju si napisao, ili odlomak koji si objavio, ili video kojeg si snimio, ili tekst kojeg si napisao.

Snaga olovke jača kada god ona piše, a isto tako i pamćenje jača kada god se nešto pamti.

Osoba tvoje veličine i stepena tvoga znanja, šta je ponudila ovom ummetu od onoga što kod sebe posjeduje, je pitanje na koje niko drugi osim tebe ne može odgovoriti, a mi dovimo za tvoj uspjeh i čvrstinu.

Napisao: Muslih bin Zuvejd El-Utejbi

Izvor: http://www.saaid.net/Doat/musleh/84.htm