Naslovnica Akida Kada nošenje krsta predstavlja kufr (nevjerstvo)?

Kada nošenje krsta predstavlja kufr (nevjerstvo)?

880
fetve, odgovori iz islama

Pitanje: Uvaženi šejhu, Allah ti podario hajra: kada nošenje krsta biva kufr?

Odgovor: Ako nosi krst zbog samog krsta, poput toga da nosi samo krst ciljajući sami krst, ili poput toga da oblači odjeću na kojoj je krst zbog samog krsta, ovakav postupak poništava iman, iz razloga što ovakvim činom on utjeruje u laž Allaha, Njegova Poslanika i kategoričan konsenzus, rekao je Uzvišeni Allah: „A nisu ga ubili, ni raspeli…“,1 dok dotična osoba nosi krst aludirajući na njegovo raspeće!

Međutim, ako bude nosio krst zato što se nalazi na određenoj odjeći a ne ciljajući sami krst, u tom slučaju ovaj čin ne dostiže do stepena kufra, jer dotični nije ciljao krst već samu odjeću. No, i pored toga, zabranit će mu se takav postupak, a odjeća na kojoj se nalazi krst pocijepat će se obavezno, zbog hadisa kojeg prenosi Aiša, radijellahu anha, a u kojem stoji: „Kako Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nije u kući ostavljao ništa što je na sebi imalo sliku krsta, nego je to odmah uklanjao.“2

Ovo je dokaz da je obavezno ukloniti krst zbog toga što je u tome (nošenju krsta, op. Menhedž) oponašanje onih koji su zalutali, a to su kršćani, rekao je Uzvišeni Gospodar: „A ne na put onih na koje se srdžba izlila, niti na put onih koj i su zalutali.“3. Oni na koje se Allahova srdžba izlila su židovi, zbog toga što posjeduju znanje, ali ne rade po njemu. Dok su zalutali ustvari kršćani, jer oni ispovijedaju Allahu vjeru bez znanja.

Odgovorio: Šejh Sulejman El-‘Ulvan, hafizahullah
Izvor: El-Likaul-meftuhul-‘išrun (9 str)

Bilješke:

1 En-Nisa, 157.
2 Buhari (5952).
3 El-Fatiha, 7.