Naslovnica Akida Predznaci Sudnjeg dana Predznak Sudnjeg dana: Povratak zelenih polja i rijeka na Arapskom poluotoku

Predznak Sudnjeg dana: Povratak zelenih polja i rijeka na Arapskom poluotoku

347
Neposredna okolina Mekke u januaru 2023. godine
Okolina Mekke, januara 2023. godine

Arapski  poluotok  danas,  kao  što  je to opće poznato, ima 70 % klasične pustinje od ukupne svoje površine, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obavijestio nas je, da će se Arabija ponovo zazelenjeti i postati puna rijeka. To će predstavljati jedan od predznaka Sudnjeg dana, a desit će se nakon što je bila ogromna pustinja na kojoj gotovo ništa nije rađalo.

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

line quotes

Sudnji dan neće nastupiti dok Arabija ponovo ne postane zelena i puna rijeka, i dok jahač ne bude putovao od Iraka do Mekke, ne plašeći se ničega osim da zaluta s puta.1 I dok se ne umnoži heredž.“ Upitan je šta je heredž, pa je odgovorio: “Ubijanje!”2

U jednoj drugoj predaji koju prenosi isti ashab, radijallahu anhu, stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

“Neće nastupiti Čas (sudnji) dok se ne umnoži i rasprostrani imetak, toliko da će čovjek izaći da podijeli zekat iz vlastitog imetka, a da neće nikoga naći da ga uzme, i dok zemlja Arapa ponovo ne postane zelena i puna rijeka.3

Iz knjige Kraj svijeta
Autor: Muhammed elArifi

Priprema i naslov: Menhedž
Klikni ovdje za ostale predznake Sudnjeg dana iz iste knjige

Bilješke:

1 Tj. neće se bojati od razbojnika ili lopova, neće se bojati ni za imetak, ni za život jer će biti bezbjedno, nego samo da ne zaluta na putu.
2 Bilježi ga imam Ahmed u svom Musnedu, a Hejsemi tvrdi da su prenositelji hadisa svi povjerljivi. Prvi dio ovog hadisa bilježi imam Muslim.
3 Bilježi imam Muslim.

U prilogu pogledajte nekoliko fotografija neposredne okoline Mekke snimljenih u januaru 2023. godine.