Naslovnica Islam Islamska psihologija Kako pobjediti očaj

Kako pobjediti očaj

1128
Kako pobjediti ocaj i depresiju

Kada očaj ovlada ljudskom dušom, on je ubija i uskraćuje joj slast sreće i života.Takav čovjek predaje se očaju povlačeći se iz dinamičnog i toplog života u hladnoću, pustih i pokopanih snova i tim oružjem uništenih želja.

Nužno je da znate da nije ladja historije neumitno pristala u životnu luku svakoog velikog čovjeka, već se svaki čovjek bori protiv beznadja i neuspjeha. Ispisuje redove i pasuse svoga neuspjeha snagom volje i odlučnosti.

Zbog tih osobenosti, takav čovjek i zaslužuje biti velik, pa makar bio običan i prost čovjek u očima drugih ljudi. Uspješan čovjek se nikada ne predaje pred tegobama i nedaćama beznadja i neuspjeha.

Pogledaj i osmotri kur'anske ajete koji te pozivaju da se prodjes očajanja i beznadja u Allahovu, dž.š., milost, milost Njega Dobročinitelja i Milostivoga. Pogledaj te ajete i iskreno zamoli: ”Gospodaru moj, podari mi snagu i budi mi dobar pomagač.”

Neka ti uvijek na umu bude činjenica da ništa ne zaslužuje da se kod njega previše zadržiš ili da radi njega budeš poražen i priznaš kapitulaciju.

Neuspjeh mogu doživjeti samo oni koji nešto rade!

Stresi sa sebe prašinu beznadja i nauči da se stresaš svaki put kada se na tebi nagomila. Beznadje nikada ne može ovladati vjernikom. Kako će beznadje ovladati vjernikom, kada on čita Allaove riječi:

”I ne gubite nadu u Allahovu milost! Doista, nadu u Allahovu milost gubi samo narod nevjernički!”

Kako ćeš pasti u očaj i beznadje ukoliko čvrsto vjeruješ u ove riječi?! Vjernik, dakle, u takvoj situaciji se suočava s realnošću snažnom voljom, potpunim zadovoljstvom i iskrenom odlučnošću vodeći računa o svim faktorima koji dovode do uspijeha.

Iz knjige “Ne očajavaj”

Autor: Aid el Karni