Naslovnica Islam Poziv u islam Ne malaksavajte i ne očajavajte! Ta vi ste od svih drugih bolji,...

Ne malaksavajte i ne očajavajte! Ta vi ste od svih drugih bolji, ako ste vjernici!

323
islamske teme

Nad drugima ste po vjerovanju – vaše je čisto, kao planina čvrsto, jasno i potpuno, jer ga je dostavio najbolji poslanik.

Iznad svih ste po obožavanju – vi obožavate Svevišnjeg Allaha, Pomagača, Opskrbitelja, svih svjetova Gospodara.

Bolji ste od svih drugih po čistoti učenja i po izabranosti, najbolji ste narod od svih naroda koji su dobili nebeske objave.

Nad drugima ste po Knjizi – vi imate Objavu kojoj je laž strana s bilo koje strane, čije čitanje ne može dosaditi, čijim mudžizama i poukama nikad neće kraj doći.

Bolji ste od svih drugih po poslanici – vi ste počašćeni sveobuhvatnom, savršenom Božijom poslanicom, u kojoj se krije tajna uspjeha svijeta na ovom i budućem svijetu.

Iznad drugih ste po vođi – vaš je vođa bezgrešan, podržan Objavom, pravedni sudija, zastupnik istine, zagovornik vrijednosti i uzor svim ljudima.

Prednjačite u historiji – možete se ponositi Ebu Bekrom, Omerom, Osmanom, Poslanikovim, sallallahu alejhi ve sellem, dvostrukim zetom; Alijom, Halidom, Allahovom sabljom; povjerenikom Ehu Ubejdom el-Džerrahom, Resulullahovim, sallallahu alejhi ve sellem, pomagačima itd.

Bolji ste od ostalih po zalaganju – pitajte o onima koji su poginuli na Bedru, Uhudu, Kadisiji, Jermuku, Hitrinu, Ajn Džalutu – zašto su dali svoje živote; pitajte ugledne zašto su poginuli. I pitajte zašto su junaci prolijevali svoju krv na brdima i dolinama. Upitajte u ime kakvog su principa ljudi ginuli.

Prednjačite i naslijeđem – nisu vaši preci napisali bajku Hiljadu i jedna noć, niti su od vas potekle lažne Hamurabijeve priče, niti Platonove besmislice, niti Šekspirove sanjarije…

Vi imate Knjigu, čiji se ajeti pomno nižu i uče, sunnet, koji slijedite, opomenu, neoboriv dokaz, svjetlo, uputu i lijek za grudi.

Iz knjige „Kako ukrotiti svoje srce“
Ostali dijelovi serijala ovdje
Priprema: Menhedž