Naslovnica Edeb - Odgoj Kako se šalio Poslanik alejhisselam

Kako se šalio Poslanik alejhisselam

1342
Muhammed alejhisselam

Enes ibn Malik, r.a., prenosi da mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao u šali: “O ti sa dva uha!”

Enes ibn Malik, r.a., pripovijeda: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se družio i sa djecom. Jedanput je rekao mom malom bratu: “Omerica, šta uradi vrapčić?” Dječak je imao vrapčića u rukama, sa kojim se je igrao i koji mu je uginuo.

Ebu Hurejre, r.a., kazuje da su rekli Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: Allahov Poslaniče, ti se sa nama šališ? “Da, ali ja govorim samo istinu” – odgovori im on.

Enes ibn Malik, r.a., pripovijeda da je jedan čovjek zatražio od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jahaću devu, na što mu je on odgovorio: “Dat ću ti devino mladunče.” Šta mi koristi devino mladunče? – upita čovjek. “A šta deva rađa osim deve?” – reče mu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Enes ibn Malik, r.a., pripovijeda da je jedan beduin, po imenu Zahir, slao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, poklon iz pustinje, za što bi ga on za uzvrat nagradio kada bi krenuo kući. Zahir je bio ružnog izgleda, ali ga je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, volio i govorio bi mu: “Zahir je naša pustinja, a mi njegov grad”. Jedanput dok je Zahir prodavao nesto na pijaci, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu je neopaženo prišao sa leđa i obuhvatio ga rukama. Ko je to? – povika. Pusti me! Kada se okrenu ugleda da mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prislonio prsa na leđa. “Ko će kupiti ovog roba?” – uzviknu Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Allahov Poslaniče, tako mi Allaha, bit ću jeftin. – Ali ti si kod Allaha skup – odgovori mu Poslanik sallallahu alejhi ve sellem.

Hasan El Basri, r.a., kazuje da je jedna starica rekla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: Allahov Poslaniče, moli Allaha da me uvede u Džennet! – U Džennet ne ulaze starice – odgovori joj Poslanik. Žena se okrenu i poče plakati. Recite joj povika Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da u Džennet neće ući kao starica, jer Uzvišeni Allah kaže: “Mi ćemo hurije iznova stvoriti i djevicama ih učiniti, milim muževima njihovim, i godina istih.” (El-Vaki’a:35-37) Biljež Imam Tirmizi rahmetullahi alejhi.

(Iz magazina El-Asr, br. 6)
Priprema: menhedz.com