Naslovnica Savremeni učenjaci Abdul-Kadir el-Arnaut Poslanikov vasijet: Nemoj se prekomjerno smijati, jer prekomjerno smijanje, zaista, umrtvljuje srce

Poslanikov vasijet: Nemoj se prekomjerno smijati, jer prekomjerno smijanje, zaista, umrtvljuje srce

81
Biografija ucenjaka

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, izjavio je: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je jednom ashabe: ‘Ko će od mene primiti pet savjeta po kojima će se ponašati ili će podučiti nekog ko će po njima postupati.’ Ja sam rekao: ‘Ja, o Allahov Poslaniče!’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tada me je uzeo za ruku i nabrojao mi slijedećih pet savjeta:

…Nemoj se prekomjerno smijati, jer prekomjerno smijanje, zaista, umrtvljuje srce.”

Musliman se s vremena na vrijeme smije i povremeno se šali. A kada se šali, govori samo istinu.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Kada biste znali ono što ja znam, malo biste se smijali, a mnogo biste plakali.”1 (El-Buhari i Muslim od Enesa ibn Malika, radijallahu anhu)

Lukman u svojoj oporuci sinu je rekao: “O sinko moj, nemoj se prekomjerno, bez potrebe, smijati, ne hodi osim putem, ne pitaj o onome što te se ne tiče, ne rasipaj svoj imetak, a da održavaš imetak drugoga, jer zaista je tvoj imetak ono što si udijelio, a imetak drugog ono što si kod sebe ostavio. Čuditi se onome ko je uvjeren u smrt kako se raduje. Čuditi se onome ko vidi dunjaluk i promjenu stanja ljudi koji na njemu žive kako je miran prema njemu i njemu se posvećuje.”

Iz knjige “Vasijjeti Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem”, ostali vasijeti ovdje
Autor: muhaddis Abdul-Kadir el-Arnaut
Obrada i naslov: Menhedž

Bilješka:

1 Autor djela Fejdul-kadir bi šerhi džami'i sagir ve zevaidih, Allah mu se smilovao, komentarišući ovaj hadis, između ostalog, kaže sljedeće: “Kada biste vi znali ono što ja znam…” od stvari kao što su veličina Allahove kazne, koja je pripremljena onima koji prijestupe čine, strahote Kijametskog dana i stanja. (op. prev.)