Naslovnica Edeb - Odgoj Odgoj porodice Odgoj porodice: Popravljanje ružnih moralnih osobina kod ukućana

Odgoj porodice: Popravljanje ružnih moralnih osobina kod ukućana

306
Dersovi odgoja

Dvadeset i četvrti nesihat (savjet): Popravljanje ružnih moralnih osobina kod ukućana

Vrlo se često dešava da neko od ukućana kod sebe ima neke od nedoličnih osobina kao što je to laganje, ili ogovaranje, i slično tome; pa se javlja neizbježna potreba za uklanjanjem tih ružnih i zabranjenih osobina.

Neki ljudi misle da je tjelesno kažnjavanje jedini ispravan i djelotvoran lijek u takvim situacijama, a u nastavku ćemo navesti vjerodostojan i odgojni hadis po ovom pitanju. Od Aiše, radijellahu anha, se prenosi da je kazala:

Kada bi Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, doznao da je neko od njegovih ukućana nešto slagao, on bi ga bojkotovao i ne bi sa njim razgovarao sve dok se dotični zbog toga ne bi pokajao. (Bilježi ga El-Hakim, a Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u Sahihul-džami'a, 4675)

Iz hadisa razumijemo da je bojkot time što se sa dotičnom osobom neće razgovarati niti joj se pridavati pažnja od vrlo uticajnih kazni i sankcija u ovakvim situacijama; štoviše, možda bude uticajnije i više ostavi traga nego li tjelesna kazna. Stoga neka o tome dobro razmisle odgajatelji kod kuća.


Autor: šejh Muhammed Salih el-Munedžid
Iz djela “40 savjeta kako popraviti svoj dom”, str. 82.
Ostali dijelovi serijala ovdje.