Naslovnica Fetve Propis dovođenja male djece u džamiju (mesdžid)

Propis dovođenja male djece u džamiju (mesdžid)

336

Pitanje: Šejh Muhammed ibn el-‘Usejmin, rahimehullah, je upitan o pojedinim džematlijama koji sa sobom vode i svoju malu djecu u Allahovim kućama (mesdžidima), a što dovodi do stvaranja nereda, uznemiravanja klanjača, razdvajanja safova u toku namaza time što djeca napuštaju saf, a posebice tokom mjeseca ramazana, onda kada i žene dolaze sa djecom. Kakav je propis toga?

Odgovor:

Ako su djeca u periodu temjiza1 (tj. mogu da razlikuju dobra od lošeg, op.M), i ne uznemiravaju klanjače, onda nije dozvoljeno istjerivati ih iz mesdžida, niti ih podizati sa mjesta koje su prvi zauzeli, ali ako se strahuje od njihovog međusobnog poigravanja, onda će se razdvojiti između njih u safu.

Međutim, ako djeca počnu trčkarati i galamiti u mesdžidu, ili rade nešto drugo što uznemirava klanjače, onda njihovim starateljima nije dozvoljeno da ih dovode u mesdžid. No, ako ih, ipak, budu doveli, a takvo je stanje, onda će im se kazati da napuste mesdžid, i njihove majke će ostati s njima kod kuće, jer je ženi njena kuća bolja od dolaska u mesdžid.

Ako, pak, ne znamo njihove staratelje, onda ćemo ih izvesti iz mesdžida s blagošću i na lijep način, a nipošto uz grđenje i podizanje glasa, koje će ih uznemiriti, a čime se samo još više povećava belaj i nered.

Izvor: Medžmu'u fetava ve rasail (13/18) od šejha Ibn el-‘Usejmina.

Bilješka:

1 Temjiz (tj. razlikovanje dobra od lošeg) počinje u sedmoj godini od prilike, kako to navode učenjaci.