Naslovnica Islam Poziv u islam Sabur Ejjuba, alejhisselam

Sabur Ejjuba, alejhisselam

741
sabur

Uzvišeni Allah kaže: I Ejjubu se, kada je Gospodaru svome zavapio: Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji! – odazvasmo i nevolju mu koja ga je morila otklonismo i vratismo mu, milošću Našom, čeljad njegovu i uz njih još toliko i da bude pouka onima koji se Nama klanjaju. (El-Enbija, 83-84)

I kaže: I sjeti se roba Našeg Ejjuba kada je Gospodaru svome zavapio: Šejtan me na zlo navraća i misli lažne mi uliva!” “Udri nogom o zemlju – eto hladne vode za kupanje i piće!”- i Mi smo mu iz milosti Naše čeljad njegovu darovali i još toliko uz njih, da bude pouka za one koji imaju pameti – “I uzmi rukom svojom snop i njime udari, samo zakletvu ne prekrši!” Mi smo znali da je on izdržljiv; divan je rob on bio i mnogo se kajao! (Sad, 41-44)

Uzvišeni Allah je Svoga vjerovjesnika Ejjuba iskušao tako što je učinio da Ejjub, alejhisselam, izgubi svu svoju čeljad, tjelesno oboli i izgubi sav imetak. On je osaburao i obratio se svom Gospodaru, molio Ga je riječima: “Zadesila me je nevolja, Ti je otkloni jer Ti si Najmilostiviji!” Uzvišeni Allah mu je uslišao dovu i otklonio od njega nevolje koje su ga zadesile, dao mu potomstvo, izliječio ga od bolesti i dao mu veliko bogatstvo, mnogostruko više nego što je imao. To je sve naknada i blagodat od Allaha, kako bi Ejjub bio uzor svim iskušanim da osabure i da mole Allaha i da čekaju razrješenje kušnje kako bi im Allah dao izlaza i razrješenja.

Iz citiranih ajeta možemo vidjeti kakva je vrijednost sabura u stanju nevolja. Lahko ćemo shvatiti vrijednost dove, i to u situaciji kada se dova prima. A onaj ko bude nadahnut da je tada uputi, dobit će i udovoljenje.

Životopis prijašnjih treba uzeti kao pouku i primjer kako treba postupati onda kada nas iskušenje zadesi. A doista, ko bude iskušan gubitkom imetka, porodice, djece, pa osabura u tome, kod Allaha ima naknadu.

U nevolji treba reći: “Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo. Allahu moj, nagradi me za moju nevolju i naknadi mi boljim od toga!”

Iz knjige “Enciklopedija islamskog ponašanja
Autor: Ejmen Ahmed Muzejjen
Naslov i priprema: Menhedž