Naslovnica Sihr i liječenje od sihra Šta je mess i kako se liječi

Šta je mess i kako se liječi

1871
Mess

Mess je djelovanje džinna na čovjeka.

Uzroci šejtanskog dodira 

Mess je direktno džinnsko djelovanje putem prohtjeva, strasti, pretjerane ljubavi. Nekada se desi da ljudi uznemire džinne tako što ih nesvjesno ubiju, proliju vrelu vodu po njima, mokre na njih. A nekada se desi da džinni bez ikakvog razloga djeluju na ljude.

Allah Uzvišeni: Oni koji se kamatom bave dići će se kao što će se dići onaj koga je dodirom šejtan izbezumio. (El-Bekare, 275.)

Liječenje messa (šejtankog dodira) 

Liječenje sihra i šejtankog dodira ima dva stanja:

Prvo: Da se zna mjesto na kojem se nalazi sihr, te se uzme i uništi. Na takav način će sihr, uz Allahovu pomoć biti uništen. Ovo je najbolji način liječenja od sihra, a mjesto sihra se može spoznati putem snova ili Allahovom uputom, ili putem džinna koji se nalazi u tijelu čovjeka koji se liječi i sl.

Aiša kazuje: „Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio opsihren do te mjere da mu se činilo da prilazi svojim ženama.“ Sufjan veli: „Ovakva vrsta sihra je najteža.“ Rekao je: „O Aiša, da li znaš da me je Allah upoznao sa onim što sam Ga pitao? Došla su mi dva čovjeka, jedan je sjeo pored moje glave, dok je drugi sjeo pored mojih nogu. Onaj koji je bio pored glave je kazao ovom koji je bio pored nogu: ‘Kakvo je stanje ovog čovjeka?’ Odgovorio je: ‘Opsihren je.’ ‘A ko ga je opsihrio?’ upitao je. Reče: ‘Lebid b. El-E'asam, čovjek iz Benu Zurejka, a on je licemjer.’ Kaže: ‘U čemu je (sihr)?’ Rekao je: ‘U češlju i dlaci (koja je spala prilikom češljanja).’ Pa ga upita: ‘A gdje je to?’ A drugi mu odgovori: ‘U bunaru Zervan (koji se nalazio u bašti plemena Benu Zurejk).“ Aiša veli: „Poslanik je otišao i izvadio taj sihr.“ (Bilježi Buharija, br. 5765., i ovo je njegova verzija i Muslim, br. 2189.)

Drugo: Da se ne zna mjesto na kojem se nalazi sihr i tada se bolesna osoba liječi na dva načina:

  1. Šerijatski propisanim načinom učenja, tj. rukjom, moleći Allaha i učeći dove prenesene u kur'ansko-hadiskim tekstovima i tome slično.

Zbog čega se uči šerijatska rukja ili šta se njome liječi?

Ona se uči i njome se liječi sihr, šejtanski dodir, zavist, urok, padavica, ludilo, otrov, ubod, bolovi, bolest, tuga i druge vidljive i nevidljive bolesti.

Hvala Allahu Koji je za svaku bolest dao lijek i učinio Kur'an uputom i lijekom.

Postupak liječenja: Način (postupak) propisanog liječenja 

Autor: Muhammed b. Ibrahim et-Tuvejdžiri

Prijevod: Senad Muhić

Izvor: Islamhouse