Naslovnica Islam Islam za početnike Bolest slabljenja imana (vjerovanja)

Bolest slabljenja imana (vjerovanja)

1496
birds_forest-640

Zahvala Allahu, Njega slavimo i od njega pomoć i oprost tražimo. Tražimo utočište kod Allaha od zla naših duša i od posljedica naših loših djela. Koga Allah uputi, niko ga ne može u zabludu odvesti, a koga Allah u zabludi ostavi, niko mu na pravi put ne može ukazati. Svjedočim da nema boga dostojnog obožavanja osim Allaha jedinog, koji nema sudruga ni pomoćnika, i svjedočim da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i Poslanik.

Allah Svemogući kaže:

”O vi koji vjerujete! Bojte se Allaha onako kako Ga se trebate bojati, i umrite jedino kao muslimani. ” (prijevod značenja sure Alu-Imran, 102.)

”O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drúgu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte – s imenom čijim jedni druge molite – i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.” (prijevod značenja sure An-Nisa, 1.)

”O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu,  On će vas za vaša dobra djela nagraditi i grijehe vam vaše oprostiti. A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će ono što bude želio.” (prijevod značenja sure Al-Ahzab, 70-71.)

Pojava slabljenja imana je postala veoma rasprostranjena među muslimanima, i veliki broj njih se žale na tvrdoću svoga srca.

Koliko često čujemo riječi:

  • ”Osjećam tvrdoću u svom srcu.”
  • ”Ne nalazim nikakvo zadovoljstvo u namazu.”
  • “Osjećam da je moj iman dotakao dno.”
  • ”Čitanje Kur'ana ne utiče na mene.”
  • “Tako lahko padam u grijeh.”

Tragovi ove bolesti se mogu vidjeti na mnogim ljudima, a ovaj problem je uzrok svake nesreće i nedaće.  Pitanje ljudskog srca je važno i osjetljivo pitanje. Na arapskom jeziku srce se naziva qalb (قلب) jer se mijenja tako brzo i često. (Nastalo do glagola tekallub (تَقَلُّب) – izmjena, varijacije, usponi i padovi. )

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:

”Srce (kalb) je nazvano ovim imenom zbog svoje stalne promjene (takallub).Primjer srca je poput pera koja se zakači za čvrsto stablo, pa ga vjetar povija čas na jednu, čas na drugu stranu. ” (bilježi  imam Ahmed; Sahih el-Džami’ ,2364.)

U drugoj predaji stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Primjer srca je poput pera koja se nalazi u pustinji, pa je vjetar okreće s jedne na drugu stranu.” (bilježi Ibn Ebi Asim , Kitabu es-Sunne’, 227. Njegov lanac (sened) je sahih (autentičan), vijdeti  Zilal al-Jannah fi Takhrij es-Sunnah od Albanija, 1/102.)

Čovjekovo srce je prevrtljivo, kao što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisao: ”Srce sina Ademovog brže se preokreće nego voda koja ključa u loncu.” (Ibid, broj 226. Isned mu je sahih: Zilal al-Jannah,1/102). Prema drugoj predaji: ”… prevrtljivije je nego voda koja ključa u loncu.” (bilježi imam Ahmed, 6/4; Sahih el-Džami’, 5147.)

Allah je Onaj koji okreće srca i upravlja njima. Abdullah ibn ‘Amr ibn el-‘As, neka je Allah zadovoljan njime, prenosi da je čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: ”Srca sinova Ademovih nalaze se između dva prsta od prstiju Milostivog, poput jednog srca, okreće ih (mijenja ih) kako On hoće.” Zatim je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:”Bože moj, Ti koji okrećeš srca, okreni srce moje na pokornost Tebi!” (bilježi ga imam Muslim u svom Sahihu, br. 2654, u Knjizi o kaderu)

Allah Svemogući, nam kaže: ” … i neka znate da se Allah upliće između čovjeka i srca njegova. (odnosno On sprečava zlu osobu u odlučivanju bilo čega )” (prijevod značenja sure Al-Anfal, 24.)

Niko neće biti sačuvan na Sudnjem Danu,kao što Allah, kaže: ” …samo će onaj koji Allahu srca čista dođe (čist od širka i licemjerstva) spašen biti. (prijevod značenja sure Aš-Šu'ara, 89.) Na propast su osuđeni oni, koje je Allah opisao u Svojoj Knjizi:” … oni čija su srca bolesna”  (prijevod značenja sure Al-Hadždž, 53.), a  Džennet je obećan je određenu vrstu ljudi , koje je Allah opisao u Svojoj Knjizi, u prijevodu značenja: ” … koji se Milostivoga bojao, iako Ga nije vidio, i koji je srce odano donio.” (prijevod značenja sure Qaf, 33.)

Dakle, svaki vjernik treba ispitati svoje sce, upoznati njegove skrivene bolesti i njene uzroke, te ga liječiti, prije nego što ga hrđa prekrije, pa se upropasti i uništi, što je opasna stvar. Stvar je jako ozbiljna, zbog toga nas Svemogući Allah upozorava na srce koje je tvrdo, zatvoreno, bolesno, slijepo i zapečaćeno. Molimo Ga da omekša naša srca, te da nas ni na tren ne prepušta nama samima. Dovoljan nam je Allah, divan li je On Zaštitnik!

Autor: Šejh Muhammed b. Salih el-Munedždžid
Izvor: http://islam-tekstovi.blogspot.com/