Naslovnica Fetve Šta znači “uljepšavanje glasa” prilikom učenja Kur'ana?

Šta znači “uljepšavanje glasa” prilikom učenja Kur'ana?

989
učenje kur'ana

Pitanje:

Šta znači uljepšavanje glasa prilikom učenja Kur'ana?

Odgovor:

Sva hvala pripada Allahu Uzvišenom, a zatim:
„Sahih hadis podstiče na to da se pjevuši kada se uči Kur'an, a to znači da se uljepšava glas. Naravno, ovo ne znači da to treba izgledati poput pjesme, već znači da se treba uljepšavati glas prilikom tilaveta (učenja), a na to ukazuje sljedeći hadis:
„Allah ništa ne sluša kao što sluša (bilo kojeg) vjerovjesnika koji lijepo i naglas uči Objavu (Kur'an ili bilo koju drugu Objavu)“1, i hadis: „Nije od nas onaj koji ne uljepšava svoj glas kada uči Kur'an, i ko ne uči naglas“2, a to znači da time uljepšavaš glas, kao što je prethodilo.

Allahovo slušanje koje se spominje u prethodnom hadisu jeste zapravo onako kako to Njemu Uzvišenom dolikuje, i koje ne sliči slušanju koje je kod stvorenja, a to znači da sifati (osobine) Njegovih stvorenja ne sliče Njegovim sifatima. Za Njegovo slušanje se kaže isto kao što se kaže i za ostale Njegove sifate, da su oni onako kako Njemu Uzvišenom dolikuju, i Njemu niko u ničemu ne sliči, kao što Uzvišeni to potvrđuje riječima: „Ništa nije kao On! On je Svečujući i Svevideći“3.
Stoga, pjevušanje (prilikom učenja Kur'ana) jeste ustvari učenje naglas, uljepšavanjem glasa, uz prisutnost skrušenosti kako bi utjecalo na srce, zato što je poenta da se učenjem Kur'ana utiče na srca, kako bi se ona ispunila strahopoštovanjem i smirenošću, te kako bi se (od učenja) okoristila.

Na ovo upućuje i kazivanje o Ebu Musau el-Eš'ariju, radijellahu anhu, u kojem stoji da je on, jednom prilikom, učio Kur'an, te je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, došao blizu njega i počeo ga slušati, pa je rekao: „O Ebu-Musa, tebi je dat lijep glas od lijepog glasa Davudova, alejhis-selam“.4
Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, mu to nije negirao, što ukazuje na to da uljepšavanje glasa i vođenje brige o učenju jeste lijepa i željena stvar, kako bi i učač i slušaoc postigli skrušenost, te se na taj način oboje okoristili“.5

Izvor: https://islamqa.info/ar/106525
Prijevod: Menhedž

Bilješke:

1 Buhari (7544)
2 Buhari (7527)
3 Eš-Šura: 11
4 Buhari (5048), Muslim (793), Tirmizi (3855)
5 Medžmu’u fetava Bin Baz (11/348)