Naslovnica Fetve Da li bi mogla biti kamata u prodaji čistog zlata za mješovito...

Da li bi mogla biti kamata u prodaji čistog zlata za mješovito zlato?

263
zlato, razmjena zlata

Pitanje: Da li je dopušteno za mene razmjenjivati dijamantni prsten za zlato izravno s trgovcem? Imajte na umu da je prsten od bijelog zlata skupa s dijamantom. Ako to nije dopušteno, nadam se da možete objasniti ispravan način za razmjenu ovag prstena za zlato.

Odgovor: Hvala Allahu.

Nije dopušteno prodati zlato za zlato, osim ako su ispunjena dva uvjeta:

  1. razmjena bi se trebala održati u istom sastanku u kojem je postignut dogovor, odnosno, iz ruke u ruku, i
  2. oni bi trebali biti jednaki u težini, zbog predaje koju pripovijeda Ebu Se’id al-Hudri (Allah bio zadovoljan s njim) koji je rekao: “Zlato za zlato, srebro za srebro, isto za isto, iz ruke u ruku. Ko god daje više ili traži više ima udjela u kamati, a zapisničari i darovatelj su isti.“ Prenosi Muslim, 2971.

Dakle, nije dopušteno prodati zlato za zlato u različitim iznosima ili na odgođeno plaćanje; nema razlike između bijelog zlata ili druge vrste zlata, jer ono što se podrazumijeva pod bijelim zlatom je ništa više nego zlato kod kojeg je dodano neke platine što ga čini bijelim. U stvari, to je još uvijek zlato, ali to da je pomiješano s nečim drugim nije promijenilo od toga da bude zlato. To je objašnjeno ranije u odgovoru na pitanje br. 68039.

– Nevevi (Allah bio zadovoljan s njim) je rekao o riječima Poslanika (blagoslov i mir Alallhov nad njim), ”Ne prodajte zlato za zlato ili srebro za srebro, osim ako je isto za isto.”

Učenjaci kažu: To uključuje sve vrste zlata i srebra, i visoke i niske kvalitete, ispravnog (zdravog) i slomljenog, nakit i poluge, i tako dalje, (bez obzira) da li je čisto ili mješavina s nečim drugim. To je konsenzus učenjaka o svemu tome. Kraj citata iz komentara Muslima.

Drugo:

Ispravan način da učinite ovu transakciju je prodati prsten za gotovinu, a zatim kupiti što god želite od zlata i drugih stvari s gotovinom.

A Allah najbolje zna.

Izvor: http://islamqa.info/en/ref/172397