Naslovnica Fetve Koji je ispravan način klanja životinje u Šerijatu

Koji je ispravan način klanja životinje u Šerijatu

469
islamski propisi

Pitanje: Koji su uvjeti (šartovi) ispravnog šerijatskog klanja životinje? 

dekorativna linija

Odgovor:

Klanje životinje ima svoje uslove (šartove), to su:

1 Da onaj ko kolje životinju bude sposoban, da bude musliman ili sljedbenik Knjige (jevrej ili kršćanin), zbog Allahovog govora:
“Danas vam se dozvoljavaju sva lijepa jela; i jela onih kojima je data Knjiga dozvoljena su vam, i vaša su jela njima dozvoljena.” (Sura el Maide, 5. ajet)

Rekao je Ibn Abbas, Allah bio njime zadovoljan: “U ajetu se pod hranom sljedbenika Knjige misli na njihove zaklane životinje.”

2 Puštanje krvi životinje da isteče. To se ostvaruje presjecanjem dvije glavne debele žile koje su na vratu.

3 Izgovaranje Allahovog imena prilikom klanja životinje, da kaže Bismillah (u ime Allaha), zbog govora Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Životinja kojoj je klanjem puštena krv da isteče i na njoj spomenuto Allahovo ime, takvu životinju jedi.”
U drugoj verziji (rivajetu) hadisa stoji: “Takvu životinju jedi, osim one koja je preklana zubom ili noktom.” (U predislamsko doba klali su životinje raznim predmetima, pa čak kostima i noktima drugih životinja, jer je zub kost, a nokti su noževi Abesinaca, današnjih Etiopljana, op.prev)

Nema sumnje u to da se puštanje krvi kod životinje ostvaruje presjecanjem glavnih žila (vena) na vratu, a što se tiče presjecanja grkljana i jednjaka, to spada u potpunost klanja (ali nije uvjet, op.M).

Neki učenjaci smatraju da je presjecanje grkljana i jednjaka uvjet za ispravnost klanja životinje, shodno ovome, ne bi trebalo da onaj ko kolje životinju ostavi grkljan i jednjak nepresječene, što bi značilo da na jednom mjestu treba presjeći dvije žile, grkljan i jednjak. Preče je čovjeku – bez sumnje –  i potpunije prilikom klanja da kod životinje presječe ova četiri organa, ali ako bi presjekao vene na primjer, a ostavio grkljan, u tom slučaju učenjaci se razilaze i imaju svoja detaljna pojašnjenja oko takve zaklane životinje, jer se presjecanjem glavnih žila ostvaruje puštanje krvi.

Ali, mi kažemo, kada se životinja zakolje na bolji način (presjecanjem sva četiri organa) ona bude boljeg mesa i to bude preče da se tako uradi.

Zbog toga savjetujemo mesara da prilikom klanja životinje presjeca sva četiri spomenuta organa.

horizontalna linija

Izvor: Fetve šejha Usejmina Nurun alel derbi
Prevod: Menhedž

Važna napomena: Nije propisano prilikom klanja presjecanje kičmene moždine u predjelu vrata, zbog toga što će to prouzrokovati paralizu nekih organa kod životinje i neće doći do potpunog ispumpavanja krvi prilikom klanja. Ovo je i te kako prisutno u našim krajevima, mesari koji to rade ubjeđeni su da ako se ne presječe kičmena moždina klanje nije ispravno i da je životinja još živa, te da se ona u tim trenucima muči. Ovo nije tačno, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podučio ashabe kako da ispravno zakolju životinju, a da je trebalo presjecanje kičmene moždine Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi ukazao na to. Presjecanje kičmene moždine uzrokuje ostajanje velike količine krvi u meso, stoga to ne treba nikako raditi, to nije propisano.