Naslovnica Islam Islam za početnike Zadovoljstvo sa islamom kao vjerom znači sljedeće

Zadovoljstvo sa islamom kao vjerom znači sljedeće

284
islam vjera istine

Zadovoljstvo sa islamom kao vjerom znači sljedeće:

1 Vjerovanje u dini islam te da je on jedini zakon i vjera koju Allah prima. Samo njegovi sljedbenici će biti spašeni na ahiretu i ući će u Džennet.

2 Sprovođenje islama u stvarnost tvog života kroz djelo i govor. A što se tiče onoga koji kaže da je zadovoljan sa islamom kao vjerom, a u stvarnosti je zadovoljan s nekom drugom vjerom ili vjerama – to je suprotnost i protivrječnost sa kojima Allah nije zadovoljan.

3 Da islam bude onaj propis i sud na kojem ti uspostavljaš svoje veze i kontakte s ljudima, pa da onda prijateljuješ i neprijateljuješ radi njega. Tako ćeš sljedbenike islama zavoljeti i uzimati za zaštitnike i prisne prijatelje, makar oni ne bili tvoje nacionalnosti, iz tvoje zemlje ili tvoga ranga i da ti čak nije od nikakve dunjalučke koristi. A ko bude neprijatelj islamu i bori se protiv njega, onda se ti boriš protiv takvog i mrziš ga, makar on bio od najbližih, makar bio tvoj komšija, brat ili sin i makar ti bio od koristi u mnogim od tvojih dunjalučkih stvari i potreba. Na ovaj način je tvoje mjerilo i vaga u tvojim vezama i kontaktima s ljudima vjera islam.

4 Vjerovanje i ubijeđenje u neispravnost i ništavnost svih prethodnih vjera nakon pojave islama i da nije dozvoljeno obožavati Allaha na neki drugi način osim onim islamom propisanim. Moraš vjerovati da njegov šerijat nema sebi sličnog, a kamoli da postoji šerijat koji je bolji od njega i da vjeruješ da nije dozvoljen sud mimo suda islama. Takođe moraš vjerovati da dobrobit i ispravnost njegovog šerijata važi za svako vrijeme i mjesto.

5 Zadovoljstvo sa islamom kao vjerom obavezuje nas da branimo islam, vodimo džihad zbog njega i da ga širimo na dunjaluku bez manjkavosti i popuštanja u tome. Islam treba da bude naš jasan i vidljivi znak u svim našim riječima i djelima, naša stvarnost koju mi živimo u svim segmentima života.


Iz knjige Dersovi odgoja iz hadisa vjerovjesnika
Autor: Halid el-Husejnan
Priprema i obrada: Menhedž
Ostali dersovi iz serijala ovdje