Naslovnica Edeb - Odgoj Opasne greške u odgoju djece sa strašnim posljedicama

Opasne greške u odgoju djece sa strašnim posljedicama

670
Dijete

Potcjenjivanje i omalovažavanje djece

Često se dešava da roditelji nisu ni svjesni da njihovo ponašanje u datom momentu može imati strašno negativno, pogubno i razarajuće djelovanje na dijete. Oblici takvog ponašanja sa strašnim posljedicama su:

Ušutkivanje djeteta kada progovori

Ovaj slučaj i slučaj ismijavanja sa djetetom i načinom njegovog govora u samim temeljima potresa dijete i razara njihovo samopouzdanje. Nakon takvog postupka od strane roditelja dijete će umanjiti svoj govor i povući se u sebe. (Nakon toga, samim smanjenjem komunikacije smanjit će se djetetove intelekutualne mogućnosti.)

Iživljavanje na djeci kada pogriješe

Kada se roditelji okome na dijete zbog neke njegove očevidne greške, kažnjavajući ga i kritikujući zbog nje, to će kod djeteta proizvesti osjećaj teške krivice i, što je još opasnije, osjećaj sopstvene nesposobnosti. Ta osjećanja teško padaju odraslom čovjeku, a pogotovo teško padaju malom djetetu.

Istovremeno sa tim pogubnim osjećanjima, otac će se u očima svog djeteta pretvoriti u brzopleto, oholo, nemilosrdno “čudovište”. U takvom stanju će se podići ogromna i nepremostiva barijera između oca i djeteta. Nakon toga, otac vrlo lahko može u potpunosti izgubiti autoritet kod djeteta i u tom slučaju nikada više neće moći pozitivno uticati na dijete.

Preziranje i podsmijavanje djeci kada se osamostale

Ovo je najteži oblik omalovažavanja i ponižavanja djeteta. Međutim, iako zvuči nevjerovatno, pojedini roditelji omalovažavaju i ponižavaju svoju djecu kada kod njih primijete znakove odlučnosti, bogobojaznosti, dobrote i slijeđenja upute. Takav postupak roditelja često rezultira udaljavanjem djece od Pravoga puta i njihovim potpunim iskvarivanjem.

Ovo je toliko krupna stvar da onoga ko je počini uglavnom prate njene posljedice dokle god je živ. Takva djeca, nakon takvih postupaka svojih roditelja i sopstvene slabosti, po pravilu na sebe i svoje roditelje navlače veliku sramotu i poniženje i bivaju predmetom ibreta i pouke. lako je dijete to koje donosi odluke o svom ponašanju, roditelji koji svjesno iskvare svoju djecu i udalje ih od Pravog puta će snositi paralelnu odgovornost za svaki negativni postupak svoga djeteta.

Autor: Šejh Muhammed b. Ibrahim EI-Hamd
Iz knjige Opasne greske u odgoju djece
Obrada i naslov članka: Menhedž