Naslovnica Historija Sira Kako je starica iz pustinje opisala Allahovog Poslanika

Kako je starica iz pustinje opisala Allahovog Poslanika

1283

Ummu Ma'bed opisuje Allahovog Poslanika sallallahu ‘alejhi ve sellem…

“…Opiši mi ga, o Ummu Ma'bed!”

Ona reče:

“Vidjela sam čovjeka jasne ljepote, vedrog i sjajnog lica, nije ga umorila mršavost, niti ga je savladala vitkost. Bijaše lijepog lica i otmjen, krupnih crnih očiju, gustih trepavica, u njegovom glasu je oštrina i ljepota a u vratu dužina, bujne brade, sastavljenih obrva i razdragan.

Kada bi šutio primjećivala bi se dostojanstvenost, a kada bi govorio nad njim bi bila smirenost. Iz daljine bijaše najljepši i najstaloženiji od ljudi, a izbliza najizvanredniji i najbolji, slatkog izgovora, jasno bi razdvajao riječi u govoru, nije govorio malo niti je brbljao, kao da mu je govor nanizano biserje kada poteče. Umjerenog razmaka tijela, ne očajava zbog visine, niti podire oko u njega zbog niskosti, grana između dvije grane; među trojicom[note]Trojica su Allahov Poslanik, Ebu Bekr i njegov oslobođeni rob.[/note], on je najkrasniji izgledom i najljepši dostojanstvom.

Imao je brižne prijatelje koji se ljubazno prema njemu odnosiše; ako nešto kazuje, oni zašute pri njegovom govoru, a ako nešto naredi odmah postupe po njegovoj naredbi – bio bi brzo uslužen, i bio je onaj kome su se pokoravali, a on nije bio namrgođen niti je grdio i korio.”

Reče Ebu Ma'bed: “Tako mi Allaha, to je onaj čovjek iz Kurejša o čijoj nam je stvari spomenuto ono što se spominje u Mekki. Zaista sam namjeravao da budem uz njega, i siguno ću to učiniti ako nađem za to priliku.”

Ujutru je osvanuo prodoran glas u Mekki, čuli bi glas a nisu znali čiji je dok je govorio:

“Neka Allah, Gospodar ljudi nagradi najboljom nagradom
Dvojicu saputnika što u podne napustiše šator Ummu Ma'bed
Njih dvojica sa uputom siđoše, pa i ona uputu prihvati
Sigurno je uspio ko zanoći kao prijatelj Muhammeda.”

Ovaj hadis je dobar i jak, bilježi ga El-Hakim rahimehullah i ocjenjuje vjerodostojnim, a Ez-Zehebi rahimehullah se slaže s njime. Rekao je Ibn Kesir rahimehullah: “Kazivanje Ummu Ma'bed je poznato, prenosi se s više puteva koji podupiru jedan drugi.”

Izvor: www.istina.ba