Naslovnica Islam Brak i porodica Kako ovladati svojim mužem: Budi njegova robinja, bit će tvoj rob!

Kako ovladati svojim mužem: Budi njegova robinja, bit će tvoj rob!

721
Kako ovladati svojim muzem

Od zdravih i normalnih osobina koje se trebaju naći kod žene jeste da svome mužu bude poslušna, pokorna, ponizna, vjerna itd., i to je ono što se također u šerijatu potvrđuje i traži od jedne muslimanke. Dok mi sada živimo u vremenu u kojem je „normalno“, moderno pa čak i poželjno da žena svome mužu bude komandant, gazda, muftija itd., a rezultat toga upravo vidimo kroz užase i haose koji se dešavaju u svijetu, poput maltretiranja, porodičnog nasilja, uništavanja brakova, širenja nemorala, učestalost ubistava i još mnogo toga. Sve to je samo zbog jedne stvari: zamjena uloga među supružnicima, pa žensko glumi glavu kuće, dok je muško postalo domaćica!

Da bi jedna porodica normalno i prirodno funkcionisala prvenstveno supružnici trebaju spoznat svoje prave uloge i držati se istih. I samo tada se može postići harmonija u braku i da isti dobije svoj pravi smisao i izgled.

Naslov čitateljima ukazuje da će se u ovom tekstu obrađivati tema „kako ovladati svojim mužem“ a o čemu ćemo stvarno i govoriti, inšaallah. Međutim, cilj uopće nije ono što će mnogima na prvi momenat pasti na um, već je poenta nešto sasvim drugo, a što ćemo vidjeti kroz dalje izlaganje.

Od mudrih i korisnih savjeta kojima su naši selefi savjetovali svoje kćerke prije udaje jeste i sljedeće: Budi njegova robinja, biće tvoj rob!

Subhanaallah, tako malo riječi a toliko veličanstvenih poruka!

Najbolje čime ovaj savjet možemo dočarati i pokazati šta se njime ciljalo jesu upravo vjerovjesnički hadisi.

Jedne prilike Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče Omeru, radijellahu anhu:
„Hoćeš li da te obavijestim koje čovjekovo blago je najbolje? To je dobra supruga koju, kad je pogleda – učini ga sretnim, kad joj nešto naredi – posluša ga, a kada je odsutan – čuva njegovu čast i imovinu.“1

U drugom hadisu se prenosi sličan sadržaj, rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:
Najbolja žena je ona koju kada muž pogleda – obraduje ga, kada joj naredi – bude mu pokorna, i koja mu se ne suprotstavlja onim što on ne voli kada je u pitanju ona i njen imetak.2

Također, prenosi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao:
Žena koja bude klanjala pet dnevnih namaza, postila mjesec ramazan, čuvala svoje stidno mjesto, i pokoravala se svome mužu, bit će joj rečeno: ‘Uđi na koja god džennetska vrata želiš’.3

Prethodni hadisi nam jasno ukazuju na stvari koje čovjeku najviše znače kada su prisutne kod njegove supruge:

Imra'ah salihah – ili dobra žena, tj. muslimanka koja voli Allaha i Njegova Poslanika, i koja praktikuje i živi islam.

Kad je pogleda – učini ga sretnim, tj. svojim lijepim izgledom, tako što će voditi računa o ličnoj higijeni, dotjerivati se, šminkati se, lijepo se oblačiti, sve to shodno mogućnostima. To je što se tiče vanjštine, dok kada je u pitanju nutrina, onda se time cilja na lijepe moralne osobine, poput umiljatosti, nasmijanosti, blagosti, nježnosti, i slično.

Kad joj naredi – posluša ga, tj. bilo da se to tiče šerijatskih pitanja ili onih koja to nisu, kao na primjer da joj naređuje da naposti propuštene dane mjeseca ramazana, ili da pripremi ručak i slično tome. Znači dužna je da mu se pokori u svemu što joj naredi a u čemu nema grijeha.

I kada je odsutan – čuva njegovu čast i imovinu, tj. vodi računa o sebi i njegovom imetku, tako što neće kontaktirati sa strancima, bilo to direktno ili putem moderne tehnologije, neće u njegovu kuću puštati one koje on ne želi, neće izlaziti iz kuće bez njegova izuna, i neće rasipati njegov imetak niti bespotrebno ga trošiti, već samo onoliko koliko je stvarna potreba.

Ovo su te stvari koje svaki muškarac voli vidjeti kod svoje supruge, i koje ako muslimanka bude ispoštovala i primjenjivala, ona će time osvojiti svoga muža, koristiti svojoj porodici i ummetu, te na kraju postići Džennet i zadovoljstvo svoga Stvoritelja.

Kada kažemo ovladati mužem, time ne želimo poslati poruku muslimankama da koriste ovu metodu kako bi ovladale svojim muževima a zatim počele da ostvaruju svoje prohtjeve i time od njih napravile papučare… to nam ne treba, jer ga i previše ima u ovom našem vremenu.

Već time želimo kazat da ummet danas najviše ima potrebe za zdravim i normalnim islamskim porodicama koje će odgajati Halida ibn Velida, radijellahu anhu, Sallahudina Ejjubija, imama Ahmeda, šejhul-islama Ibn Tejmiju, Omera el-Muhtara, Abdullaha Azzama, Hattaba i slične.

Pa, o ti sestro muslimanko, ako želiš biti najvoljenija svome mužu, i da ga u potpunosti posjeduješ, te da budeš od onih žena koje će biti sebebom sličnih navedenih velikana, onda prihvati ovaj veličanstveni savjet i radi po njemu: Budi njegova robinja, biće tvoj rob!

Molim Allaha da nas učini od Njegovih iskrenih i bogobojaznih robova, kojima je jedini cilj postizanje Njegovog zadovoljstva, i da nas spasi od džehennemske patnje, te nas uvede i džennetske ljepote zajedno sa vjerovjesnicima i njihovim sljedbenicima.

Napisao: Emir Krčo


1 Ebu Davud (1664), Albani kaže da je slaba predaja. Ali i pored toga što je hadis slab, značenje mu je ispravno jer ga potvrđuju drugi šerijatski tekstovi.
2 Nesai (3231), Albani je rekao da hasen-sahih.
3 Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u Sahihul-džami'a (660).