Naslovnica Menhedž Ko su istinski učenjaci?

Ko su istinski učenjaci?

571
islam, islamski tekstovi, islamske fetve

Prvo svojstvo: da rade po znanju shodno mogućnosti, jer je znanje bez djela poput drveta bez ploda. Neki od selefa su rekli: Ko se pokvari od naših učenih naliči jevrejima (jer zna, a ne radi) a ko se pokvari od naših pobožnjaka naliči kršćanima (jer obožava Allaha bez znanja).

Drugo svojstvo: da pozivaju istini koju nose i znanju kojeg su stekli, jer je poziv Allahu zadaća vjerovjesnika i njihovih sljedbenika do Sudnjeg dana.

Treće svojstvo: da se boje Allaha i tajno i javno, da ne govore o Allahovoj vjeri osim istinu i da ne govore ono što je batil (neistina). Ako nisu u stanju da kažu istinu bojeći se po sebe onda će prešutjeti, ali neće reći neistinu.

Četvrto svojstvo: Istinski učenjaci koje je pohvalio Uzvišeni Allah u Svojoj Knjizi i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u svom sunnetu jesu oni koji ne pronevjeravaju Allaha, Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i emanete koji su im povjereni. Naprotiv oni ulažu maksimum svoga truda i snage u odbranu ove vjere, dostavljaju znanje i odgovaraju onima koji su izvitoperili vjeru i pogrešno je protumačili.

Peto svojstvo: Oni ne zavide nikome na Allahovim blagodatima, ne pretvaraju se pred ljudima i ne vole da se hvale zbog onoga što nisu uradili.

Šesto svojstvo: Oni govore istinu onda kada ljudi imaju potrebe da im se istina pojasni i smatraju to najvećom zadaćom.

Sedmo svojstvo: Oni svjesno ne prikrivaju znanje.

Osmo svojstvo: Oni su ponizni svome Gospodaru. Poniznost je njihovo očito obilježje i svojstvo.

Deveto svojstvo: Oni se ne natiču sa ljudima u dunjaluku niti se prodaju vladarima. Ni njima ni bilo kome drugom zbog prolaznog dunjaluka. Oni znaju da im je malo od dunjaluka dovoljno za ahiretsku opskrbu i da nemaju potrebe za milionima osim ako ih s pravom steknu i udjele na Allahovom putu pa tada spoje između znanja i djela, kao što je to uradilo plemeniti ashab Abdurrahman ibn Auf i skupina ashaba.

Deseto svojstvo: Oni se iskrenom odlučnošću i sabrom bogobojaznih suprostavljaju devijacijama u društvu.

Jedanaesto svojstvo: Oni ne povlađuju drugim na račun Allahove vjere.

Dvanaesto svojstvo: Oni ne opravdavaju zločine i ružna djela taguta niti mufside (one koji šire nered) predstavljaju muslihima (dobrim reformatorima).

Napisao: Sulejman Ulvan, Šerhu Tedžridi et – tevhid
Prevod: Menhedž