Naslovnica Opšti mudžtehidi Ibnul-Kajjim el-Dževzijje Žene Poslanika alejhi selam (Hatidža, Sevda, Aiša i Hafsa)

Žene Poslanika alejhi selam (Hatidža, Sevda, Aiša i Hafsa)

2056
muslimanke, cvijeće, Kuran

Hatidža:

Prva Poslanikova alejhi selam žena je bila Hatidža bint Huvjlid, bila je iz plemena Kurejš. Udala se za Poslanika prije njegovog poslanstva a imala je četrdeset godina. Poslanik nije oženio drugu ženu pored nje sve dok ona nije preselila. Sva Poslanikova djeca su mu bila od nje osim Ibrahima. Kada je Poslaniku stigla objava pomogla ga je i borila se uz njega svojom podrškom, pomogla ga je i lično i svojim imetkom. Prenosi se da joj je Allah preko Džibrila poslao selam i ovo je bilo posebno samo za nju, nije poznato da se ovo desilo nekoj drugoj Poslanikovoj ženi. Hatidža je preselila tri godine prije Hidžre.

Sevda:

Nakon smrti Hatidže, nakon nekoliko dana Poslanik je oženio Sevdu bint Zemah, za nju se prenosi da je svoj dan u kome je Poslanik trebao biti kod nje poklonila Aiši.

Aiša:

Nakon Sevde Poslanik je oženio Aišu, Iskrenu ćerku Iskrenog, to je ona za koju je Allah iznad sedam nebesa spustio odgovor na potvore munafika i obznanio njenu čednost i čestitost. Ona je bila Poslanikova voljenica, ćerka Ebu Bekra es-Sidika. Aiša nije bila udavana za drugoga osim za Poslanika alejhi selam, bila je najdraža Poslaniku od svih stvorenja. Složan je ummet na tome da ko je potvori postaje nevjernikom. Aiša je bila najučenija Poslanikova žena, čak šta više bila je najučenija od svih žena ummeta. Velikani od Poslanikovih ashaba prihvatali su njen govor i pitali bi za neka šerijatska pitanja. Neki su prenijeli da je bila trudna sa Poslanikom i da je abortirala ali to nije tačno.

Hafsa:

Nakon toga, Poslanik je oženio Hafsu ćerku Omera ibn Hataba. Ebu Davud je u vjerodostojnom hadisu spomenuo da je Poslanik razveo Hafsu a zatim je ponovo vratio.

Izvor: Iz knjige Zadul Mead od Ibn Kajjima
Priprema: Menhedž